Вторник,

19 млн. лв за обновяване на центъра на София

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Столична община обяви нова процедура за обновяване на площад "Свети Александър Невски", за ремонта на улица "Цар Иван Шишман" и на улица "6-ти Септември". Стойността на проекта е малко над 19 милиона лева, а средствата идват по европейската програма "Региони в растеж".

Стойността на проекта е малко над 19 милиона лева, а средствата идват по европейската програма "Региони в растеж". Според "Спаси София" обаче, проектът е безпредметен, защото не са предвидени функционални промени, предаде Bgonair.

Проектът предвижда реновация и запазване на сегашното състояние. Паркингът около площад "Александър Невски" да се запази, паветата да бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. А въпросът къде ще отидат милионите - остава без отговор. От "Спаси София" припомниха за лошото изпълнение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и споделиха притесненията си за дежавю. Затова обмислят и протести.

"Обмисляме протести, но те ще бъдат за цялостното творчество, защото този ремонт, който, надявам се, да не се случи, ще бъде черешката на тортата", посочи Борис Бонев от "Спаси София".

През февруари месец 2020 година от "Спаси София" изпращат до Столична община становище от 13 страници с идеи, предложения и забележки по проекта, но от Столичната община не обръщат внимание. Сред предложенията са премахване на площите за паркиране от площада, уголемяване на тротоарите и облагородяване на зелените площи.

"Ние сме против 17 млн. лева, за да се запази съществуващото положение и по никакъв начин да не се подобри пешеходната достъпност, градската среда, пътната безопасност", уточни Бонев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички