1800 лева за учителка в забавачка

Наемат студенти по педагогика или хора без опит

1800 лева за учителка в забавачка | StandartNews.com

Заплатата на учител в детска градина може да достигне до 1800 лв. В същото време офертите за помощник-възпитателите започват от 515 лв. и не минават 700 лв., показва проверка на „Монитор” в един от сайтовете, предлагащи работа. Това означава, че лелките вземат тройно по-малко от учителите в забавачките.

За учителите единственото условие е да са завършили предучилищна педагогика.

Одобреният кандидат ще получава между 1000 и 1800 лв. преди удръжките, става ясно от обявата на сайта. За сравнение минималната работна заплата в колективния трудов договор на учителите за тази година е 1085 лв., или около 900 лв. след данъците.

1200 лв. чисто с осигурен обяд и обедна почивка  пък предлага трета забавачка. Оттам са готови да наемат завършили висше по „Предучилищна педагогика“, „Начална и предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика с чужд език” или дори такива, които са записани да се обучавате в една от посочените специалности.

Това означава, че и студентите могат да си намерят работа, осигуряваща над минималната работна заплата за учител още преди да са получили дипломата си.

На фона на офертите за учителските възнаграждения в забавачките, заплатите за помощник-възпитателите не покриват и минималната за страната. В частна детска градина предлагат скромната сума от 515 лв. без удръжките за работно време от 14,00 до 19,00.

За пълен работен ден помощник-възпитателят може да взема между минималната работна заплата и 650 лв. „Най-добре” заплатената оферта за тази позиция е от 700 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай