1,5 млн. българи напълниха родното море

В Слънчев бряг и Несебър хотелите за 100% пълни, на плажа няма и педя празно място

1,5 млн. българи напълниха родното море | StandartNews.com

Българите преоткриха родното море и  напълните южните плажове. В Слънчев бряг и Несебър хотелите за 100% пълни, на плажа няма и педя празно място.

Близо 1,5 милиона са българите, предпочели да почиват в страната ни. При чужденците на някои пазари отчитаме много високи ръстове – Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%, Украйна, съобщи министърът на туризма Стела Балтова.

Към момента ръстът на туристите през юли по Южното Черноморие е 125 на сто спрямо пандемичната 2020 г.

Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм, ако успеем да запазим епидемичната ситуация, прогнозира Стела Балтова, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките.Тазгодишната ситуация с туризма у нас може да се окаже добър опит, за да може идната година българите отново да изберат страната като място за почивка, смята министърът на туризма.

„Ако продължим да работим в ситуация на епидемия, имаме вече и оперативен план как ще се развива ситуацията, включително с туристическия бизнес, когато се променя епидемичната обстановка. Здравните мерки трябва да бъдат обвързани категорично със социално-икономически мерки“, заяви още Стела Балтова.

Вече са обособени карантинни хотели – един за северната и един за южната част на Черноморието, посочи тя.

Само на едно място има поставен етикет „100% ваксиниран персонал“, през следващата седмица ще бъдат поставени още 2 такива стикера – в един хотел и за една туроператорска компания.

Балтова е на мнение, че трябва да има насърчителни мерки за ваксиниране от типа на ваучери или банкови карти, но те трябва да бъдат финансово обезпечени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай