144 сигнала за купуване на гласове

Задържани са общо 34 лица

144 сигнала за купуване на гласове | StandartNews.com

В Националното междуведомствено звено вече има 144 сигнала за нарушения на изборния процес. Това информираха от прокуратурата, предаде БТА.

По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по 163 преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14. Задържани са общо 34 лица.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация.

От анализа става ясно, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната вчера имало специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни копюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай