100 милиона долара за изчезнал Рафаело

Сред десетте най-големи загуби на произведения на изкуството е и цигулката "Давидоф-Морини" на Страдивари

100 милиона долара за изчезнал Рафаело | StandartNews.com

Ню Йорк. "Портрет на млад мъж" от Рафаело, оценен от експертите на 100 млн. долара, е в неизвестност от близо 70 години. Творбата на ренесансовия гений е най-скъпото откраднато произведение на изкуството според класация на "Форбс". Платното е принадлежало на известната полска фамилия Чарториски и е било конфискувано от нацистите през 1939-а. Малко преди края на Втората световна война попада в ръцете на генерал-губернатора на окупирана Полша Ханс Франк.

По време на разпитите в навечерието на Нюрнбергския процес той изброява местата, където нацистите са крили откраднати шедьоври, но Рафаело не е открит там. За портрета се заговаря едва през 2012-а. Твърди се, че той бил скрит в банков сейф в САЩ или Европа.

"Макове"-те на Ван Гог (50 млн. в зелено) са откраднати през 2010 г. от музея "Махмуд Халил" в Кайро, който е затворен за ремонт. С надеждата да открият платното специалните служби блокират летища, гари, пристанища, но всичките им усилия се оказват напразни. Картината, която е била изрязана с нож от рамката, изчезва безследно. През 2012 г. британски експерти правят сензационното съобщение, че истинските "Макове" (известни още като "Ваза с цветя") са били откраднати още през 1977 г. и бандитите са рискували свободата си за фалшификат. Оригиналът първоначално бил у египетски чиновник, който по-късно го продал изгодно зад граница. До днес информацията не е потвърдена, но не е и отхвърлена.

"Гълъб със зелен грах" на Пабло Пикасо (28 млн.) изчезва по време на обира на века, извършен през 2010 г. във Франция. Крадецът прониква в Музея на модерното изкуство в Париж, разбивайки решетката на прозорец. Без да бърза, той вади от рамките пет творби на Пабло Пикасо, Анри Матис, Жорж Брак, Амедео Модилияни и Фернан Леже. Когато след година и половина той и поръчителят на престъплението са задържани, последният признава, че като разбрал, че е следен, унищожил всички творби, включително и картината на Пикасо.

Творбата на Караваджо "Рождество със Свети Франциск и Свети Лаврентий" (20 млн.) изчезва от параклиса "Сан Лоренцо" в Палермо през 1969-а. Главните заподозрени в кражбата са представители на сицилианската мафия. Но специалните служби дълго време не откриват нито поръчителите, нито извършителите на обира, нито самата картина. През 2009 г. Гаспаре Спатуца разказва пред съда, че безценната творба е била държана в барака във ферма на семейство Пулара. Мафиотите не сметнали за необходимо да се погрижат за платното и то било изгризано от плъхове и свине. Разбирайки, че творбата на Караваджо не може да бъде продадена, те я изгорили.

Пейзажът "Изглед към Овер сюр Оаз" на Сезан (5 млн.) е откраднат от музея на изкуството и археологията "Ашмолиан" в Оксфорд в самия край на последната година от ХХ век. За безвъзвратно изгубена се смята скулптурата на Хенри Мур "Лежаща фигура" (4,6 млн.), открадната от трима неизвестни от имението на твореца през 2005-а. За броени минути монументалната творба е повдигната с лебедка и натоварена на камион - директно пред камерите за наблюдение. След няколко години безуспешни издирвания полицията стига до извода, че безценното произведение на Хенри Мур е било претопено.

Сред десетте най-големи загуби на произведения на изкуството е и цигулката "Давидоф-Морини" на Страдивари, открадната през 1995 г. от известната австрийска цигуларка Ерика Морини (3 млн.). В списъка е и "Мадлен с цветя в косите, облегната на лакът" на Огюст Реноар (1 млн.), измъкната от въоръжени лица от богат дом в западните части на Хюстън, щата Тексас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай