100 млн. лв. за киберсигурност. Нови мерки за защита

Първата стъпка е образованието, обяви международен форум на Военна академия и Българска академия за сигурност

100 млн. лв. за киберсигурност. Нови мерки за защита | StandartNews.com

100 милиона лева за конкретни проекти, свързани с киберсигурността, предвижда Министерството на иновациите и растежа. Това съобщи зам.-министър проф. Георги Ангелов по време на международния форум "Киберсигурност - образование, държава, индустрия", който БАС и Военна академия "Г.С. Раковски" организираха днес. "Стандарт" бе медиен партньор на конференцията. 

В момента се разработва методиката на финансовия инструмент, надяваме се другата година да бъде на разположение на научните звена и бизнеса. Военна академия "Г.С.Раковски" също ще има възможност да се възползва с подходящи проекти, обясни Ангелов. 

Близо 200 представители на изпълнителната власт и научните среди, както и курсанти от цялата страна, се събраха в тържествената аула на Военна академия, за да дискутират възможностите за държавни стандарти в образованието и обучението по киберсигурност. Специален гост на форума бе посланикът на Украйна у нас Н.Пр. Олеся Илашчук.

Живеем във време, в което 90 процента от активностите ни са онлайн - от кореспонденцията помежду ни, през плащанията с телефон, до войните с дронове, каза Славка Бозукова, издател и главен редактор на "Стандарт", която бе модератор на международната конференция. 

Защитата на киберпространството отдавна не е просто една сложна парола, а цяла система, която започва с анализ на риска.

Киберсигурността вече е точка първа от защитата на националната сигурност на всяка една държава, подчерта г-жа Бозукова. Тя бе категорична, че киберсигурността изисква не просто компютърни умения, а компетентности за управление на екипи, които предотвратяват кибератаки върху огромни информационни системи. И то чрез вземане на решения в изключително сложна среда.

8,5 трилиона долара са в световен мащаб годишните загуби в резултат на киберпрестъпления, разкри председателят на Българска академия за сигурност (БАС) проф. Владимир Бронфенбренер.

Огромните загуби налагат комплексна битка с кибератаките, категоричен бе проф. Бронфенбренер. Според него киберсигурността изисква знания, умения и навици, които трябва да бъдат създадени с регулацията на държавата. Индустрията е ключова, тя позволява напредване на технологиите, но първата стъпка е образованието, категоричен бе експертът по сигурността. Той разкри израелския опит. 

В Израел за разлика от България има само 7 държавни университета. От 10 години към всеки от тях има Център по киберсигурност, който се контролира от специализираната Дирекция по киберсигурност към премиера на Израел. Така експертите по киберсигурност имат стандартизирани знания и умения във всяка специалност и професия, свързана с противодействието на престъпленията в онлайн среда.

Киберсигурността е икономически двигател,  подчерта проф. Владимир Бронфенбренер. И отново даде за пример държавата Израел. 8,8 млрд. долара са чуждестранните инвестиции в израелската кибериндустрия за една година. 33% от компаниите в кибериндустрията в света със стойност над 1 милиард долара са израелски. 40% от всички недържавни инвестиции в кибериндустрията в света са в Израел. Почти 11 милиарда долара е експортът на продукти на кибериндустрията за 2022 г. 

Днес изграждането на устойчива киберзащита е един от определящите елементи за изпълнение на трите основни задачи на НАТО: възпиране и отбрана, предотвратяване и управление на кризи и колективна сигурност, посочи генерал-майор Стайко Прокопиев, началник на Военна академия "Г.С. Раковски". Той бе категоричен, че академията обучава най-добрите специалисти по киберсигурност у нас. Висок процент от завършилите специалност „Киберсигурност“, успешно се реализират на пазара на труда в страната, което е ясен символ за връзката на образованието с бизнеса и индустрията, каза ген.-майор Прокопиев.

Киберсигурността е един от основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа, заяви зам.-министър проф. Георги Ангелов. Той съобщи, че страната ни разполага с експертиза и една от новите й цели е да развива дронове. Дългосрочните разходи, които ведомството планира са инвестиции в иновации в отбраната, чипове, изкуствен интелект, развитие на космическата област и роботика и автоматика. 

Сигурността на информацията е от ключово значение. Министерство на отбраната е натоварено със защитата на критичната инфраструктура, посочи Георги Цветков, началник на кабинета на министъра на отбраната Атанас Запрянов. Ключов момент са дейностите във връзка с киберсигурността, които се извършват в рамките на НАТО. Страната ни участва в съвместни учения на съюзниците, както и в програмата на НАТО за подобряване на киберзащитата.

Киберзащитата е огромна предизвикателство, заяви главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР. Той съобщи, че първото ниво на кибератаките е разпространението на фалшиви новини, а последното - нападенията с дронове.

Първата цел на всяка терористична атака е всяването на паника. Това най-лесно става с фалшиви новини, подчерта Златанов. 
 
И изтъкна: "Затова първата стъпка е обучението. Трябват ни тесни специалисти в борбата с кибератаките".

Обучението по киберсигурност навлиза сериозно в западните университети. Участниците в международния форум поискаха у нас на бъдат въведени държавни стандарти, които да унифицират обема знания и умения за всяка една специалност и професия, свързана с киберсигурността.

4 големи риска пред националната сигурност посочи Николай Николов от специализираната дирекция "Информационна сигурност", направление "Киберсигурност" в ДАНС. На първо място е прекалено лесният достъп до програми за кибератаки, които свободно се разпространяват от страни, участващи в конфликти. Тези програми са безплатни и се разпространяват направо с инструкции за употребата им. 

Вторият риск е високата комплексност на кибератаките, които комбинират технологични, психологически и организационни слабости в системите за защита. 

Третият риск е бързото въвеждане на нови технологии без необходимата техническа експертиза във ведомствата, които ги използват.

Използването на системи с изкуствен интелект също крие големи опасности. Човешката психика е предвидима, но когато информационните системи се обучават от изкуствен интелект, това става в пъти по-бързо, а вариациите са много и трудно предвидими. 

Имам убедеността, че провеждането на форуми като днешния, прави опит да преодолее един от основните рискове в киберсигурността, блестящо определен от Стивън Хокинг: "Има нещо по-лошо от незнанието, това е илюзията за знание", каза Николов. 

Разликата между киберсигурност и киберотбрана формулира Явор Тодоров съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. Киберсигурността е защитата на информационните системи, киберотбраната - предпазването от зловредни действия. 

Предстои разработването на цялостна концепция за киберсигурността на България, съобщи Тодоров. В областта на отбранителната индустрия се мисли за публично-частни партньорства. 

Липсата на практика в университетите е големият проблем, каза Илия Марчев, управител на Милтех ЕООД. Компанията разработва оборудване и софтуер на световно ниво за бойни башини и системи. Той препоръча на Военна академия и останалите университети повече часове по практическа подготовка. В нашата фирма изпращаме на обучение служителите си за всеки нов продукт, който излиза, посочи Марчев. 

Имаме огромен проблем с кадрите. Затова образованието е изключително важно, добави и Георги Вълчанов от "Оптикс". 

Инвестиции в лектори поиска д-р Станимир Пенелов, управител на Център за професионално обучение "Кибер Академия". Той съобщи, че интересът към обучението по киберсигурност расте, сред клиентите на центъра са дори компании за бързи кредити. 

Участниците във форума аплодираха клипа "Чудесата на България" на медия "Стандарт". Така, както вие пазите границите и сигурността на България, ние пазим културно-историческото й наследство, каза Славка Бозукова.

Гостите разгледаха и знаменитите царски стаи в Академията, наричана в миналото Белия замък. Навремето в тези зали цар Борис ІІІ е приемал най-видните си гости, както и всички военни. Твърди се, че той е поднавал лично всички членове на армията, а всеки юнкер е минавал на беседа с него в една от тези зали. Днес те са напълно реставрирани и тях се провеждат много сватбени тържества.  
      

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай