10% ежегодно вдигат заплатите в градския транспорт

Шефът на "Столичен автотранспорт" съобщи, че трайно нарастват заплатите в сектора

10% ежегодно вдигат заплатите в градския транспорт | StandartNews.com

Заплатите на водачите в градския транспорт да бъдат увеличавани с 10 процента през следващите три години. За това се договориха днес ръководството на Столичната община, на транспортните дружества, както и лидерите на двата най-големи синдиката, на среща в Столичната община. Програмата за поетапно увеличаване на доходите на шофьорите се очаква да бъде разгледана на следващото заседание на Столичния общински съвет, което ще се състои на 11 юли. Ако се приеме, то ще влезе в сила от 2020 година.

На брифинг след срещата кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че от 1 февруари тази година заплатите на всички работещи в четирите общински транспортни дружества /"Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и ЦГМ/ бяха увеличени с 10 процента.

А от 21 април е постигнато споразумение за увеличаване с още 10 процента на заплатите на водачите в автотранспорта, електротранспорта и метрото. Заплатите на водачите тази година са увеличени с общо 20 процента със средства от бюджета на Столичната община, посочи кметът. Това е един много сериозен скок в резултат на тежки и продължителни преговори, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че още през март е постигната договореност за начало на обсъждането на тригодишно споразумение с цел да се даде перспектива на хората и да привличаме повече желаещи да работят в системата на градския транспорт. Това е целта - да има повече хора, които желаят да работят тази работа, резултатите са налице, коментира кметът. Вече имаме тенденция за привличане на нови водачи в автотранспорта, въпреки че все още недостиг съществува. При напуснали 42 шофьори имаме 97 новопостъпили, информира кметът.

Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт" съобщи, че се наблюдава устойчива тенденция към нарастване на заплатите в сектора. Средната брутна работна заплата за водачите в автотранспорта за януари е била 1800 лв., за февруари - 1900 лв., за март средната заплата минава границата от 2000 лв. През април и май брутните заплати вече са 2200 и 2300 лева за водач, което значи "чисто" 1800 лв., поясни Монов.

Той каза, че след приемането на тригодишната устойчива програма за нарастването на доходите с 10 процента всяка година с натрупване, заплатите ще се увеличат с над 30 процента в следващите три години в целия транспортен сектор.

Кметът Фандъкова изтъкна, че продължава работата по основната визия, по която общината работи и променя града, а именно - по-добра среда, по-зелен град, по-чист въздух. Усилията ни бяха насочени към подобряване и модернизация на наземния транспорт, към разширението на метрото.

Само в последните няколко месеца бяха пуснати в движение 170 нови автобуса, припомни кметът. Тя информира, че предстои пускането на първите осем километра от третата линия на метрото до края на годината.

Очакват се през есента да пристигнат 13 нови трамвая по ОП "Региони в растеж" и 15 нови електробуса, които ще се движат по линиите на градския транспорт, допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай