Неделя,

10 000 се жалват от сметките за топло за март

От: Рачо Рачев -
A
A
A

От близо 13 000 жалби, постъпили от края на март насам във Федерацията на потребителите, около 10 000 са за завишени сметки за парно и топла вода за медец март, съобщи пред Нова телевизия Емил Георгиев от Федерацията на потребителите. Според него е време да се сложи край на тази сага с топлофикациите и остойностяването на ползваната от хората топлинна енергия.

"Топлофикация София“ отчита близо 30% увеличение на потреблението на топлинна енергия за месец март. Причините за това са, че почти всички си бяхме вкъщи, после заваля сняг, определено беше и по-студен месец. Всички сметки са прогнозни. Засега нямаме реален отчет на сметките", заяви Деян Дянков, обществен защитник в „Топлофикация София“.

Според него със сигурност ще има намаление на сметките след отчитането. „В изравнителните сметки ще има редукция“, смята той.

„Сумите, които се отчитат и формират идват от фирмите за дялово разпределение“, поясни Дянков. Той уточни че има най-различни жалби. „В 99% от случаите е отговорено. Имало е случаи да се водят дела за стотинки, сега това не се прави“, увери експертът. Той добави, че по служебен път ще се начисляват дължими суми от един имот на собственик на друга негова партида, ако да речем, тръгне да подава жилището си и не си плаща.

„Върху прогнозните сметки не се плаща лихва, те могат да се плащат частично“, обясни Дянков.

Георгиев пък каза, че подкрепят предложението на омбудсмана. Той уточни, че проблемът идва от размера на сградната инсталация. В отговор, Дянков заяви: „В наредбата за топлоснабдяване има възможност да се избере размера на сградната инсталация от етажната собственост“.

"Цените се определят на тъмно, без да е ясно на хората. Казваме на хората, че Топлофикация може да изисква само за последните три години, затова не подписвайте извънсъдебни споразумения“ призова представителят на потребителите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички