Затварят цялата детска градина при едно болно дете

Умуват за максималния брой деца в една група

Затварят цялата детска градина при едно болно дете | StandartNews.com

Ако едно дете, посещаващо забавачка, се зарази с коронавирус, цялото заведение се затваря. Това гласи един от отговорите на образователното министерство за отварянето на яслите и градините в идните дни.

От писмото става ясно, че Министерството на здравеопазването се готви да направи учителите тестова група, но вероятно до месец ще се вземат проби само на няколко хиляди.

Медицински изследвания за децата няма да се искат, за да не се струпват родители, деца и лекари пред кабинетите и лабораториите. От МОН обаче подчертават, че родителите носят отговорност за това дали децата им са здрави. Това е основен принцип в протоколите и на другите страни.

"Изискване за отстояние между децата в група не може и няма да има. В клас – да, но в група в ДГ – не. Така е и в другите страни. Максимален брой деца може да има – например 12, но тогава ще се наложи в някои групи децата да се редуват на смени (например едната седмица едните, следващата седмица – другите)", разкриват още от министерството. Администрацията на Красимир Вълчев ще предложи максималният брой на децата да е 14, с идеята среднодневната посещаемост да е до 10 хлапета.

МОН ще призове който може, да остане вкъщи. Очаква се да има сборни групи заради дефицит на персонала.

Освен това децата няма да ходят с маски, групите не бива да се смесват на двора и коридорите, директорски събирания на учители няма да има, а малчуганите ще се оставят от родителите си извън сградата, а не вътре в нея. Друга препоръка гласи, че децата ще излизат максимално навън. Освен това се препоръчва родителите да не ги водят до ОДЗ-тата с градския транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай