Заплатата на млад висшист скочи с 430 лева за 5 години

6000 са намалели студентите у нас, най-високи заплати изкарват информатиците от СУ – над 4000 лева

Заплатата на млад висшист скочи с 430 лева за 5 години | StandartNews.com
  •  6000 са намалели студентите у нас, най-високи заплати изкарват информатиците от СУ – над 4000 лева

Българските висшисти, които са завършили миналата година, изкарват с 430 лева по-високи заплати от връстниците си преди пет години. Това сочи рейтинговата система на университетите, която черпи данни и от НОИ и показва как младите хора се реализират след завършването си. Съгласно нейните данни броят на студентите у нас е намалял с около 6000, но пък се е унеличил, макар и минимално, броят на младите хора, които биват назначавани на позиция, съответстваща на висшето им образование.
С най-високи заплати започват младите хора, завършили информатика и компютърни науки в СУ „Свети Климент Охридски“, като средно техният начален доход е 4193 лева. Следват ги онези, които се дипломират в „Администрация и управление“ в Американския университет  - заплата 3531 лв.  Много напред излизат и компютърните науки на Нов български университет, които досега бяха на по-задни позиции – техните възпитаници  започват с 3092 лева средна заплата, а ги следват инхорматиците от Техническия университет в столицата. Системата сравнява общо 51 висши училища – частни и държавни, за да открои положителните и отрицателните им страни. Тя дава възможност студентите да въведат и направят и собствена класация – например ако ги интересува само университет в региона, където живеят, или само конкретна специалност. На нейната база обаче се вземати  решенията за финансирането на университетите в България.
Както и в предишни години, най-ниска е безработицата при медици и военни – под 1 на сто. Парадокс е, че при най-желаната специалност психология се очертава над 3 на сто безработица, въпреки че за вход там се искат изключително високи резултати.
Друга разлика, изтъквана всяка година е, че в една и съща специалност, но изучавана в различни региони, след започване на работа заплатите са с ножица три към едно. Най-често това се случва при икономистите, защото и икономиката е най-масово изучаваната специалност у нас. Въпреки усилията на държавата да намали приема там, тъй като имало излишък на кадри, все още имаме регионални университети, в които степента на безработица е над 5 на сто, а заплатите са тройно по-ниски, отколкото за завършилите Американския университет или УНСС.
Отново лидер в рейтинга на университетите е Софийският университет, който миналата година водеше в 17 професионални направления, а сега е номер едно с 21 направления от общо 30, в които обучава. За една година той е изместил други университети в четири направления, сред които и икономика, където досега бе лидер Американският университет в Благоевград. Втори е Техническият университет в София, следван от Медицинския в столицата

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай