Какви са промените в учебната програма? Говори Таня Михайлова

Националното външно оценяване е важно и ще остане

Какви са промените в учебната програма? Говори Таня Михайлова | StandartNews.com

* Националното външно оценяване е важно и ще остане, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ зам.министърът на образованието  Таня Михайлова

* Ще се заложи по-голяма интердисциплинарност и приложение на знанията

* В Наредбата за дуалното обучение вече се дава по-голяма възможност на бизнеса да се включи в образованието.

 

- Г-жо Михайлова, на 16 септември започва новата учебна година. Какви са приоритетите на Министерството на образованието тази есен?
 

- Основният приоритет е ефективността на учебния процес и удовлетвореността на ученици и учители.

По отношение на учебните програми през изминалата година бяха прегледани и актуализирани някои от тях от 1. до 10. клас. Необходимо е да се направи и доста по-сериозна стъпка за практическо приложение на това, което е заложено

Когато говорим за актуализиране на учебните програми е необходимо те да бъдат така направени, че да се заложи по-голяма интердисциплинарност и приложение на знанията. Не бива ученикът да се "губи" в съдържанието на един учебен предмет, а да бъде провокиран да търси връзката с останалите. В самите учебни програми е необходимо да бъде заложена възможността за критично мислене и самостоятелна работа.

Винаги се засяга и въпросът с националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити. Много е важно резултатите от тях да бъдат анализирани на ниво училища - за да може те да изработят конкретни подходящи мерки. 

Няма да подмина и важната тема с международното изследване PISA 2025 г., което ще бъде с фокус върху природните науки. В тази връзка ще има единен инструмент - тест, с който да се измерят придобитите основни умения по природни науки на учениците в началото на 9. клас. Идеята е чрез решаване на включените в този тест задачи учениците да придобият увереност, когато дойде време за същинското изследване PISA.

Важен приоритет е и създаването на добра инфраструктура в образователните институции. В различни училища се осъществяват ремонти и изграждане на физкултурни салони и спортни площадки, дострояват се класни стаи. Предстои изграждане на 

  • STEM кабинети във всички училища.

Реализират се проекти по Плана за възстановяване и устойчивост и по Програмата на МОН за физкултурни салони и спортни площадки, така че наистина училището да бъде една дружелюбна среда, в която всеки един ученик да отива с желание.

- До какви резултати очаквате да довете замяната на диктовка на матурата в края на 4. клас със задача за редактиране на текст? 

- Това е все още една възможност, която се обсъжда. Това, че е възможно да се промени видът на задачата, не бива да създава притеснение нито за учениците, нито за учителите. Защото не трябва да учим учениците да се справят само в определена матрица, а напротив - да могат да намират решение и извън рамките ?. Ако си учил, уверен си в знанията си и можеш да ги приложиш, ще се справиш с всяка задача. 

Аз не очаквам замяната на диктовката с текст за редактиране, ако това се вземе като крайно решение, да доведе до по-ниски резултати. Безспорно се иска концентрация, внимание и увереност в задачата за редактиране на текст, но съм уверена, че нашите ученици ще се справят.

- Родители и учители изразяват недоволство от Национаното вншно оценяване за 4. и 10. клас. Обмисляте ли да бъдат премахнати?


- Смисълът на националното външно оценяване в 4., 7. и 10. клас е преди всичко установяване  на постигането на очаквани резултати от обучението по даден предмет. Тези очаквани резултати се задават и с държавния образователен стандарт. Чрез външното оценяване се прави и

  • анализ на индивидуалния напредък на учениците.

То служи и за мониторинг на образователния процес и прилагане на политики и мерки за подобряване на качеството на образованието.

Тези външни оценявания не бива да се приемат като напрежение за системата, тъй като те всъщност са източник на информация. За да можем ние да планираме дейности и политики трябва да имаме нужната информация и да можем да я анализираме.  

Специално външното оценяване по български език и литература в 10. клас би могло да служи като индикация за евентуални проблеми, които ученикът може да срещне след две години за полагане на държавния зрелостен изпит по БЕЛ. Той е задължителен за всички училища в цялата страна. Без успешното му полагане няма как един ученик да завърши с диплома за средно образование. Това означава, че има смисъл от тези външни оценявания и те са необходими. 

На практика всяка развита образователна система в света предвижда някаква подобна форма на оценка. Защото това е начинът да се проследяват резултатите, които учениците постигат в различните етапи на обучението си. Къде срещат трудности и какво още могат да подобрят.

- Последното изследване на PISA показа влошаване на резултатите на българските ученици. Какъв план ни трябва за подобряване?

- По-скоро последното изследване отново не показа повишаване на резултатите на учениците ни. Запазваме едно трайно, но не задоволително ниво. Както вече казах, едно от нещата е учениците да бъдат запознати с типа задачи, да са подготвени и да се чувстват по-уверени на изпита. Но понякога дори и това не помага, ако няма мотивация у учениците, които се явяват на това изследване. То само по себе си не им носи оценка. А нашите ученици са 

  • доста практични по отношение на оценяването.

Много от тях не припознават това изследване като важен изпит, от който зависи как ще продължи тяхното обучение. Нашите деца са интелигентни, умни и находчиви. Просто им трябва повече мотивация. Трябва да знаят, че отивайки на един изпит, без значение какво им носи той, те представят себе си и училището си и трябва да дадат най-доброто от себе си. Може би това е липсващата част от пъзела, когато говорим за изследването PISA - повече мотивация сред нашите ученици, а не просто да отидат, защото трябва да се явят. 

- През последните години учителските заплати бяха повишени драстично, въпреки това има глад на кадри. Как се справяте с този проблем?

-Много е важно, че в последните години учителските заплати бяха повишени и се надявам тази тенденция да се запази. Но при всички случаи има и още един елемент за това един учител да остане в класната стая - това е самият той да усеща тази професия като призвание.

В последните години се вижда тенденция да навлизат повече млади учители, но все още се усеща липсата на специалисти по природни науки - физика, математика, биология, химия. Важно е учителите да знаят, че класната стая е място, където могат да се зареждат с положителни емоции. Нашата професия ни запазва по-дълго време млади. Тя ни дава усещане за полезност. Невероятно е, когато след години срещнеш ученик и той те поздрави и сподели своите успехи. В нито една друга професия не може да се изпита тази емоция. Аз бих посъветвала младите колеги да се насочват към класните стаи.

За задържането на специалисти са важни и възможностите за квалификация, каквито наистина има в системата. Важна е и екипността в едно училище. Колегите директори в последните години изключително много наблягат на този елемент от нашата работа - екипността. Защото в класната стая си сам, но в учителската стая вече си част от екип.

- Всяка година бизнесът алармира, че има все по-голяма нужда от качествена подготвена работна ръка на средно ново, какви промени в професионалните гимназии и дуалното обучение предвиждате, за да отговорите на очакванията на компаниите?
 

- Факт е, че има дефицит на работна ръка във всички сектори на икономиката. Но големият отговор на този въпрос е в дуалното обучение. В Наредбата за дуалното обучение вече се дава по-голяма възможност на бизнеса да се включи в образованието. Училищата разчитат на партньорството на бизнеса, а сега по-ясно са разписани неговите възможности за участие. Намаляват се изискванията за необходимия стаж, който трябва да притежават наставниците. Тяхната роля е изключително важна, защото те са хората на място, които обучават учениците.

Дуалното обучение има много предимства. В 11. и 12. клас учениците не само се учат, но и получават съответното заплащане, което е още една причина да са по-мотивирани. Защото те на практика виждат плодовете, които им носят натрупаните знания, ако се прилагат в практиката. В това отношение въведохме облекчение за бизнеса - здравните и социалните осигуровки са за сметка на бюджета. Освен това дадохме изрична възможност след 10. клас една паралелка да бъде преобразувана от дневна в дуална форма на обучение. Това може да стане, когато има желание от страна на бизнеса и училището и всички родители на ученици са съгласни.

- Какво пожелание бихте отправили по повод новата учебна година?
-Да бъде успешна, да бъде удовлетворяваща за ученици и учители и най-вече това да е учебна година, в която наистина ще имаме по-добри резултати и ще вървим по пътя на знанието. Знанието е нещо, което никой не може да ти отнеме -  това е най-ценната инвестиция. Нека колегите да бъдат здрави, спокойни и да имат възможност да работят активно. Учениците да уважават своите учители и родители и да бъдат активни в училищния живот. Силно се надявам, че училището ще има подкрепата и на родителите и всички заедно ще направим така че нашите деца да успяват.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай