За първи път от много години! Закриват българско висше училище

Експерти отдавна предупреждават, че демографската криза в страната може да доведе до закриване или сливане на университети

За първи път от много години! Закриват българско висше училище | StandartNews.com

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив ще бъде закрито, пише dunavmost.com.

От Министерския съвет излиза проекторешение, което предлага закриването на частния вуз. Този акт, ако бъде одобрен от Народното събрание, ще доведе до намаляване на броя на университетите в България от 52 на 51. Това се случва за първи път от много години и предизвиква широк отзвук в академичните среди.

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт започва своята дейност през 2001 година като Европейски колеж по икономика и управление (ЕКИУ). През 2015 година, то е преобразувано и преименувано на Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Висшето училище е специализирано в приложната икономика, бизнеса и управлението, и е известно с това, че в него е преподавал бившият министър-председател Жан Виденов.

През 2017 година Европейското висше училище по икономика и мениджмънт получава институционална акредитация с оценка 7,95, валидна до 2022 година. След изтичането на този срок, университетът не подава документи за нова институционална акредитация, което предизвиква реакция от Министерството на образованието и науката (МОН). МОН изисква информация за бъдещите намерения на учредителите и броя на обучаваните студенти, но до момента няма отговор.

Информация все пак е подадена към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). През 2020 година ректорът на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт информира НАОА, че Академичният съвет е взел решение да поиска закриване на университета. На 4 май 2022 година изтича валидността на институционалната акредитация, а през януари 2024 година изтича и програмната акредитация за професионалните направления администрация и управление и икономика.

Според данни от Националния център за информация и документация (НАЦИД), към днешна дата няма информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти в регистъра. Също така липсват данни за академичен състав. ЕВУИМ не е подавало такава информация към НАЦИД от зимния семестър на учебната 2020/21 година.

В рейтинговата система също няма актуални данни за университета, като единствената информация е, че той е с "изтекла акредитация". В резултат на тези обстоятелства, Министерският съвет предлага закриването на частния университет.

След закриването на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, архивът на институцията ще бъде предаден на Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Просветният министър ще определи комисия, която да упражни контрол при предаването на архива.

Експерти отдавна предупреждават, че демографската криза в страната може да доведе до закриване или сливане на университети. Потенциал за привличане на повече студенти се вижда в държави извън Европейския съюз, но това изисква целенасочена държавна политика и облекчаване на процедурите по прием на кандидат-студенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
град Козлодуй
преди 1 месец

съсипана Държава Срам

Откажи