Вълчев: Учениците да са с предпазни маски

Достатъчно на брой са свободните класни стаи и може да се осигури дистанция

Вълчев: Учениците да са с предпазни маски | StandartNews.com

Достатъчно на брой са свободните класни стаи и може да се осигури дистанция между учениците, съобщи тази сутрин пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

„По време на изпитите там, където има камери - ще са по един квестор. Не сме решили да закупуваме маски и предпазни облекла за учениците, те знаят, че трябва да имат такива, освен там, където не се препоръчва - може да не носят маски, като децата, страдащи от асма. Що се отнася до учителите - на тях вече са им осигурени. Сградите се дезинфекцират постоянно“, съобщи Вълчев.

По думите му ситуацията е такава, че ще има пропуски. В рисковите групи при нормални условия можем да им пишем отсъствия, те са обвързани с енергийни и социални помощи, което дава резултат. Организират се допълнителни обучения. Понякога децата повтарят годината, но това не е непременно лошо, смята още той.

Що се отнася до яслите и детските градини - те са изпратили добрите практики до кметовете. "Не е добре децата в тази възраст да седят пред екраните дълго време. Препоръчваме до 7 часа общо учене на ден за малките ученици", категоричен бе министърът на образованието.

Попитан кога ще се отворят ясли и детските градини, той заяви, че всяка седмица се прави анализ. "Да бъдем предпазливи - това надделява при нас.  Това е едно многочасово ежедневно занимание с множество деца, което не знам дали ще повиши образователната обстановка, но може силно да влоши епидемиологичната", подчерта Вълчев.

На въпрос за това дали ще има балове, той заяви, че се надява да има възможност да ги направят, но сега ситуацията е такава, че не препоръчва да се събират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай