В Германия работят 38 български училища

Преди десет години те са били едва шест

В Германия работят 38 български училища | StandartNews.com

Най-многобройната българска общност зад граница живее в Германия и наброява 416 хиляди души според приблизителни данни на външното ни министерство от 2019 г. Увеличаващият се брой на емигрантите от България налага разкриването на нови неделни училища, в които децата да развиват познанията си по роден език. В момента в германските провинции има общо 38 български училища, докато преди десет години те са били едва шест.

Едно от средищата, които обединяват сънародниците ни в Германия, Белгия и Нидерландия, е Българският културен и образователен център в Аахен, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Основан е преди три години от някогашни студенти в Германия, които са създали семейства и са се установили за постоянно в областта. Към центъра функционира и българско училище с преподаване на майчин език, родинознание и история. Началото му е положено с едно събиране, в което децата да майсторят мартеници. Оттогава българите от трите държави прекарват заедно големите празници и открояват присъствието си като общност с различни събития. От центъра смятат, че малките българчета трябва да знаят не само родния език, но и културата и историята на страната ни. Но освен да приобщават сънародниците ни на основата на общия произход и език, от центъра работят и за интегрирането им към голямото европейско семейство, към което всички ние принадлежим.

Международният конкурс „Аз Буки Веди” е събитието, което българчетата от неделните училища в Германия посрещат с голям интерес. Тазгодишното му издание ще се проведе на 21 юни в Аахен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай