Учителите: Без лаптопи под контрол!

Не искат устройствата им да са под надзора на МОН

Учителите: Без лаптопи под контрол! | StandartNews.com

Българските училища много бързо се приспособиха и заработиха ефективно и то предлагайки синхронно обучение, нещо нехарактерно за много европейски образователни системи. Това гласи национално проучване на синдикат "Образование".

В началото на пандемията над 50% от учителите нямаха служебна дигитална техника и плащаха за интернет от личните си бюджети.

91,7% от анкетираните не са съгласни новите дигитални устройства /лаптопи/ за учители да бъдат използвани само с акаунт edu.mon.bg, за да бъдат следени и контролирани от МОН.

След като Дирекция ИКТ на МОН предоставя дигитални устройства по европейски проект с това кодиране, то педагогическите специалисти биха могли да преинсталират операционната система, за да не се страхуват от това. Преинсталирането би било нужно за операционната система Windows 10.

Преносимите компютри Chromebook, макар да бъдат управлявани от МОН нямат проблеми със съвместимостта и ще работят както с Office 365, така и с Google Workspace, обясняват от синдиката.

Диференциацията към двете възможни засега образователни платформи е 36,9% за Офис365 на Microsoft и 31,8% за Google Workspace за образование (Доскоро Google G suite).

Малко над 30% от училищата ползват възможностите на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай