Учители бягат в САЩ и Нова Зеландия

Внесохме 73-ма даскали от чужбина

Учители бягат в САЩ и Нова Зеландия | StandartNews.com
  • Внесохме 73-ма даскали от чужбина

И учителите вече стягат куфари за чужбина. Младите с добър английски могат да си докарат до 6000 долара в Канада. Там най-много се търсят математиците. Близо стотина физици преподават формули в САЩ, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Данните са на Синдиката на българските учители. В момента имаме заминаващи преподаватели и за Нова Зеландия, където се търсят 10 000 учители.
Разликата в заплащането, което нашите кадри получават навън, понякога е над 10 пъти. В Канада например един преподавател взема 6000 канадски долара, а в Австрия заплащането на учител е 3500 евро и нагоре, докато минималният доход на учителя при нас е 930 лева.
В повечето случаи става дума за млади хора, които са се дипломирали неотдавна и владеят добре чужди езици. В момента в нашите педагогически факултети се обучават около 10 000 младежи по данни на Националния статистически институт, като на година завършват около 2000. Едва 1% от тях обаче достигат до класните стаи. В същото време страната ни е внесла 73-ма даскали от чужбина - предимно по чужди езици и информационни технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай