Училище в Родопите само с един ученик

Това е четвъртокласничката Емилия, посочват от кметството.

Училище в Родопите само с един ученик | StandartNews.com

Училището в родопското село Осиково (Смолянска област) се посещава само от един ученик. По документи училището се води затворено от тази учебна година, но в сградата продължава да учи единствената ученичка в селото - четвъртокласничката Емилия, посочват от кметството.

Преподава й бившата директорка на закритото учебно заведение Маруся Шуменска, която все още не се отказва от идеята, че то може да бъде съхранено в бъдеще като климатично училище.

Ученичката е записана в най-близкото до Осиково училище в Девин, но учи в класните стаи в родното си село. С преподавателите от Девин се свързва по интернет, не само заради пандемията.

За да посещава училище, през следващите години семейството на Емилия трябва да напусне селото, обясняват от кметството. Родителите на последната ученичка в Осиково засега нямат възможност да се преместят в селище с училище, защото имат бебе, обяснява кметът Велин Палигоров, цитиран от БТА.

Закритото вече училище в Осиково е било със статут на защитено в продължение на години, но след продължаващата миграция на младото поколение, затварянето на класните стаи поради липса на ученици става неизбежно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай