Учениците с най-висок резултат за дигитални познания

Търговище, Русе и Ловеч с най-добри оценки, знаят най-много за киберсигурността

Учениците с най-висок резултат за дигитални познания | StandartNews.com

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас. То се проведе в 928 училища в страната и в него участваха близо 45 000 десетокласници. Резултатът на тийнейджърите е най-високият, показван досега.
Тестът беше разделен на две части. Първата съдържа 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване. Така се изключва възможността от преписване и подсказване, тъй като всеки тийнейджър решава различна задача.
Най-добре учениците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи. Втората част на оценяването беше практическа, като отново всеки получи персонален вариант на задачата. 98% от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването ѝ. Най-добре се представиха десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.
73% от положилите изпита получиха сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60% успеваемост.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай