Цоцорков-син дарява 5 стипендии за Американския

Стипендиите са в памет на видния филантроп и бизнесмен проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Цоцорков-син дарява 5 стипендии за Американския | StandartNews.com

Стипендии в памет на видния филантроп и бизнесмен проф. д-р Лъчезар Цоцорков учреди неговият син Димитър Цоцорков – член на Настоятелството на Американския университет в България (АУБ). Той осигурява пет пълни годишни стипендии за четиригодишното обучение в АУБ. За финансовата подкрепа могат да кандидатстват български ученици с изключителни постижения, които са демонстрирали силна ангажираност към социални каузи и общественополезна дейност.

Мотивите за учредяването на стипендията Димитър Цоцорков коментира така: „Социалната ангажираност, особено когато става въпрос за подпомагане на местната общност, е важна част от нашата фирмена и семейна култура. За една институция или компания не е достатъчно да бъде успешна само в рамките на бизнеса си. Важен компонент на устойчивото развитие е щастието и благоденствието на цялата общност. Компаниите трябва да даряват, за да създадат една среда на успешни хора. Това значи не просто в обществото да има успешни хора, а обществото да бъде изградено от такива. Това е най-добрата практика, която сме наблюдавали по цял свят. Не можеш да бъдеш щастлив в нещастна среда. А вярвам, че най-силният и устойчив ефект, който може да бъде оказан върху едно общество, минава през образованието.“

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е носител на орден „Стара планина“ първа степен за устойчивото развитие на минната индустрия в България, издигането на международния авторитет на страната чрез участието му в различни престижни международни организации (сред тях: „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България) и въвеждането на световни практики и стандарти в българската индустрия и управление.

Стипендията е насочена към кандидати със социална ангажираност към местната общност, като предимство за получаване на финансовата подкрепа ще имат кандидати с технически умения, опит в управлението на проекти за неправителствения сектор или проекти със социална насоченост. Всички кандидати трябва да отговарят и на изискванията за кандидатстване в АУБ – висок академичен успех и успешно издържан тест за владеене на английски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай