Третият пол влезе в 900 училища

Питат децата какво са: момче, момиче, друго или предпочитам да не отговарям

Третият пол влезе в 900 училища | StandartNews.com
  • Питат децата какво са: момче, момиче, друго или предпочитам да не отговарям

Третият влезе в 900 училища. Те участват в  електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас. Когато свършат с отговорите, децата над 9 години трябва да дадат информация за себе си. Имат няколко опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам". Същият избор имат и преподавателите.

Програмата SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и вече предизвика гнева на родители и учители.

От коментар на министър Красимир Вълчев днес се оказа, че просветното ведомството не одобрява джендър възпитанието в училище, но  нито има нещо против джендърската анкета, нито смята да я забрани, защото тя ни била централно спусната от Еврокомисията. Не е ясно защо в анкета за дигиталните умения на децата се събира информация за пола им. Няма обаче отговор на въпроса защо ведомството на Вълчев не е препоръчало на директорите да не изискват от децата попълване на точно тези данни.  

Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. И допълни: "Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността. Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища".

Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност, обясни Вълчев, и декларира, че не подкрепя "проповядването на джендър идеологията в училище".

На въпрос дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: "Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил - не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай