Телефоните в клас засенчиха безплатните учебници. Ще ги забранят ли?

Над 700 000 ученици ще влязат в клас на 16 септември

Телефоните в клас засенчиха безплатните учебници. Ще ги забранят ли? | StandartNews.com

Забраната за ползване на телефони в класните стаи е от 2016-а, въпросът е дали се спазва 

Над 700 000 ученици ще влязат в клас на 16 септември, когато ще бъде открита новата учебна година. Малко над 50 000 са първолаците. Около 1100 училища в цялата страна се ремонтират, в 100 работата ще продължи и след първия учебен ден. 

Дебатът да бъдат ли забранени смартфоните на учениците по време на час или не се превърна в голямата тема в началото на новата учебна година и като че ли засенчи основната промяна - безплатни учебници и учебни комплекти за всички ученици от първи до 12-и клас, както и познавателни книжки за децата т първа до четвърта група в детските градини. 

Темата за изполването на GSM-и по време на уроците отново разбуни духовете у нас след като Франция стана поредната страна, въвела строги мерки срещу мобилните телефони в началото на учебната година. Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поиска прилагането на френския опит у нас. "Във френските училища се подписва договор между семейството и училището и част от него е изключване на мобилния телефон в училище. Ученик, който не спазва правилото, се предупреждава и следва "изключване" за 3 дни. Родителите нямат опция за несъгласие или намеса в училищните политики. Френските родители и по-голямата част от младежите приемат нормално правилата, защото толерират формирането на гражданските умения да се случва в училище", посочват от профсъюза. И настояват с промяна в закона подобен договор да се подписва и у нас между родителите и учебните заведения. Синдикалистите са убедени, че така ползването на устройствата ще е категорично забранено в час и семействата също ще бъдат ангажирани със спазването на това правило. Според профсъюза българското семейство трудно създава правила за регулиране на достъпа на децата до глобалните мрежи и превенцията от огромните опасности, които съществуват там. Но в същото време българските родители вече не одобряват евентуалната забрана на мобилните телефони в час.

Но дали промяната в закона ще доведе до някакви резултати? Защото, както е известно, у нас проблемът не е, че липсват закони, а че те не се спазват. Освен това липсва воля, която да се противопостави категорично на нарушителите и да ги принуди да действат според правилата. А когато това не се случва, то дава лош пример и на останалите.

"Използването на телефони в класните стаи е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година. В много правилници на училища има забрана и за използване на телефони в междучасията и в рамките на целия ден", заяви служебният образователен министър проф. Галин Цоков в ефира на бТВ. "Това е задача, която трябва да решим в диалог. Само забраната няма да постигне резултата, който ние искаме - децата да бъдат по-мотивирани и по-концентрирани", поясни министърът. Според Цоков е необходим диалог и с родителските организации, защото родителите се притесняват за децата си и често търсят обратно обаждане от тях или SMS. Решението за забрана за използването на телефони е по-добре да бъде на всяко училище, отколкото на национално ниво, смята министърът. 

"Забраната само ще влоши нещата. Убедена съм, че точно за една седмица децата ще намерят начин да преодоляват тези забрани", каза пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители". И прехвърли топката към учителите: "По отношение на тревожността на учителите, че учениците не са фокусирани в час - ако телефоните и устройствата се включат в учебния процес по начин, който да е интересен за децата, ще имаме съвсем друг разговор", твърди тя. Според нея тийнейджърите могат да се разсейват и без телефон, като драскат в тетрадка или гледат през прозореца.

В защита на мобилните телефони в училище се обяви бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов, който е директор на столичното 119-о СОУ и председател на Съюза на работодателите в системата на просветата. "Вместо забрани смело и съвсем отговорно е добре да работим към използване на всички технологии в образованието, за информация, за напредък. С всеки изминал ден технологиите стават силна част от всичко около нас. А след години, смее ли някои да предположиЕ След поколение време ученик без гъвкаво дигитално мислене, без два чужди езика и без силна комуникация не би бил конкурентен. Времената се променят. Стремглаво. Ако попитаме ученик или студент "За" или "против" мобилните устройства в училище?", ще получим еднозначен, но противоположен отговор от този на възрастните", коментира Стаматов. 

  • Учители: Без телефони децата са по-концентрирани

У нас има доста училища, където мобилните телефони са забранени в час. В някои школа пък дават свобода на учителя сам да си прецени - пречи ли му, че децата се разсейват с усройството, или не.

Повечето учители са на мнение, че без устройствата часовете протичат по-добре. "Учениците свикват да не гледат постоянно в телефона си и така часовете стават по-ефективни. Забелязваме, че учениците са по-концентрирани, а разсеяността намалява значително", казва Нина Феимова пред БНТ. 

В ОУ "Петко Рачев Славейков"  във Велико Търново отдавна се събират телефоните на децата преди първия час и се връщат след приключването на учебните занятия, а от две години е въведена подобна практика и в прогимназията, обясни директорът Данка Борисова пред "БГ он еър". По думите й, няма недоволни родители от мярката - те казват, че при нужда винаги могат да позвънят на учителите.

През пролетта нашумя случай на училище в ловешко село, което забрани мобилните телефони даже в междучасията. "Децата не възроптаха. Направихме родителска среща, за да съобщим и на близките им. Преди взимахме телефоните и ги слагахме в кутия по време на учебния час, но в междучасието те отново ги взимаха и започваха да играят на тях. Затова решихме генерално да ги забраним", обясни пред Нова тв Кремена Стойчева, директор на ОУ "Иван Вазов" в село Дебнево. От ръководството забелязали, че агресията между децата е намаляла, те започнали да общуват повече и дори започнали да играят позабравени игри.

Заради агресията и тормоза с клипове има и други училища, които забраняват мобилните телефони. От втория срок на миналата учебна година има такава забрана във варненското основно училище "Черноризец Храбър".

  • Как е по света

Освен във Франция, в Англия също е забранено използването на мобилни телефони в училище, като за учебни цели се ползват таблети с регулиран достъп до интернет. 

В Германия в повечето провинции е изрично забранено учениците в основен курс да влизат с телефон в училище, има дежурен телефон за връзка с родителя при нужда.

В Полша има забрана за ползване на мобилни телефони в час, която се налага с вътрешните правилници на училищата. За неизпълнение  се намалява поведението, което влияе върху избора на училище. 

От тази учебна година телефоните в час ограничават Белгия, както и Гърция, където забраняват също и снимане на клипове в сградата на училището и качването им в социалните мрежи.  

В навечерието на новата 2024/2025 учебна година турското министерство на просветата също забрани ползването на мобилни телефони, лаптопи, таблети и други цифрови устройства от ученици в класните стаи в учебните часове.
 

Пет дни повече ваканция

Пет дни повече се очаква да почиват учениците през учебната 2024/2025 г. Есенната ваканция е между 1 и 5 ноември. Коледната е планирана от 23 декември до 2 януари. На практика обаче почивката започва от 21 декември - събота, така че учениците печелят два дни. Междусрочната ваканция ще бъде от 3 до 5 февруари, като 1 и 2 февруари са събота и неделя - отново има два допълнителни дни. От 30 март до 7 април е пролетната почивка на учениците от 1. до 11. клас. 29 март обаче се пада събота, така че те печелят още ден. Дванадесетокласниците ще си поемат въздух от 5 до 7 април. допълнителен бонус е и че учебната 2024/2025 ще започне ден по-късно - на 16 септември, понеже 15-и се пада в неделя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай