Столична община дава стипендии на студенти-медици

Общината прави опит да задържи медицинските кадри у нас

Столична община дава стипендии на студенти-медици | StandartNews.com

Стипендии за студенти в дефицитни медицински специалности отпуска Столичната община в опит да задържи кадрите у нас, съобщи заместник-кметът на общината Дончо Барбалов в интервю за БНР.

„Създадохме за първи път програма за стипендии съвместно с Медицинският университет в София леко да привличаме още от началото медицински сестри докато те са в процес на тяхното обучение, общината отпуска стипендии срещу ангажимента работа в областта на медицинското здравеопазване след завършване. Тази програма наскоро беше разширена, вече имаме решение на общинския свет, който ни дава възможност да направим подобна програма, както и за клинични лаборанти, рентгенови лаборанти и други дефицитни  медицински специалности, така че надявам се в следващите години да видим първите резултати от тези програми и да видим малко повече млади хора, които да се включват в нашите лечебни заведения“, обясни заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

На Столичната община разчитат всички общински болници и ДКЦ-та, сред които и АГ „Шейново“. Общината дофинансира дейности, които не се поемат от НЗОК, осигурява средства за нова апаратура и за ремонтни дейности. Това лято се санира и сградата на болница „Шейново“.

Директорът д-р Румен Велев се похвали, че болницата е получила и нов апарат за анестезия, който е бил дарен от благодарни пациенти. Над 1200 бебета са се родили в АГ „Шейново“ от началото на годината, което е един добър резултат, отчете д-р Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай