Специалности без такси в 17 вуза. Вижте кои са те

4476 първокурсници няма да плащат за обучението си

Специалности без такси в 17 вуза. Вижте кои са те | StandartNews.com
  • 4476 първокурсници няма да плащат за обучението си

Общо 4476 първокурсници в 17 вуза няма за плащат такса за обучение. Тя ще бъде покрита от държавната хазна, която отпуска 1 308 542 лв. Става въпрос за дефицитни специалности, които държавата обяви за защитени и освобождавайки от такса първокурсниците ги насърчава да се запишат в тях.

Новите студенти в 41 специалности ще следват в СУ „Св. Климент Охридски“ без да плащат такса, съобщи агенция „Монитор”. В Химикотехнологичният и металургичен университет в София пък безплатно ще обучават студентите в 14 курса. За целта кандидат-студенти трябва да учат в едно от осемте професионални направления или осемте защитени специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда, включени в списъка на МОН.

„Освобождаването от заплащане на такси за обучение има за цел да насърчи кандидат-студентите да изберат да се обучават по конкретни специалности и придобият знания и умения по професии, необходими за икономическото и общественото развитие на страната. Това е поредната стъпка от страна на Министерството на образованието и науката от една последователна и целенасочена политика за реформиране на системата за висше образование чрез различни механизми на въздействие, включително и финансови“, обясниха от ведомството.

Без такса ще бъдат най-много първокурсници в „Педагогика на обучението по …“ - 2299. Останалите професионални направления са „Религия и теология“, „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химични технологии“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“. Безплатно ще бъде и обучението на новоприетите в „Арменистика и кавказология“, „Индология“, „Иранистика“, „Новогръцка филология“, „Румънска филология“, „Унгарска филология“, „Хебраистика“ и „Хидростроителство“, които спадат към защитените специалности.

В СУ са предвидени 794 места за студенти с безплатно обучение, обясниха от вуза. Те са разпределени в 5 приоритетни професионални направления и 7 защитени специалности. Новоприетите кандидат-учители по различни предмети, теолози, математици, инженерни физици, химици, иранисти, румънски или унгарски филолози са само част от тези, които ще запълват липсата на кадри на пазара на труда срещу платено от държавата обучение. За целта към бюджета на СУ ще бъдат преведени 258 420 лв.

Химикотехнологичният и металургичен университет обучава в две професионални направленията - „Химични технологии“ и „Материали и материалознание“, за които първокурсниците ще бъдат освободени от такси за обучение за целия курс на обучението си. В списък попадат „Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки“, „Парфюмерия и козметика“,„Чиста енергия и устойчиво развитие“, „Химично инженерство“ (на немски език), „Технология на стъклото, керамиката и свързващите вещества“. Във всички 14 безплатни специалности са заложни 206 места за обучаващите се в тях. От ХВМУ допълват, че те ще имат възможността да получават, както държавна стипендия за успех, така и стипендия по приоритетно професионално направление и успех, а тези от тях, които са били сред зрелостниците с най-високи оценки на ДЗИ, ще получават по 100 лева допълнителна стипендия на месец, пише още „Монитор”.

С 94 500 лв. пък ще бъде финансирано обучението на новоприетите в три от специалностите на Технически университет – София. Това са бакалавърските специалности „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ и „Топлинни и хладилни технологии и системи“ от професионално направление „Енергетика“ и „Приложна математика и информатика“ от професионално направление „Математика“.

Бъдещите учители по физическо възпитание, които ще стартират обучението си в специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ – София също няма да плащат такса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай