Скок на учителските заплати. С колко

Може да има увеличение с 10 на сто

Скок на учителските заплати. С колко | StandartNews.com

Настояваме като задължителна стъпка до края на годината учителите да получат 10% увеличение на трудовите си възнаграждения, което да компенсира бруталната за тази година инфлация. Това заявява в своя позиция председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той посочва, че за целта е необходимо да бъдат заделени 350 милиона от бюджета за образование, който за 2021-а възлиза на над 5 милиарда лв.

„Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. За делегираните бюджети само ние – учителските синдикати, хилядите учители, имаме идея и знаем как да променим, ако се сетят да ни попитат“, посочват Петров.

Петров посочва, че са на финалната права от голямо представително европейско изследване за прегарянето и изхабяването на учителя. „За съжаление трябва да признаем, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят“, става ясно от данните към момента. 

В нея той настоява и учителския труд да бъде прекатегоризиран към втора категория труд. „Нека да гарантираме добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно, дори и при ранно пенсиониране на учителите!

Това ще бъде знак, че ролята и мястото на учителите са наистина приоритетни за обществото ни и визионерство за бъдещето!“, мотива предложението си шефът на синдикат „Образование“.

В позицията си Петров отделя внимание и на ваксинационната кампания. Той подчерта още, че дали учителите ще се ваксинират, зависи само и единствено от тях.

„Няма спор, че ползите от ваксините са в хиляди пъти повече от вредите….Но също така не е спорно, че императивът само ваксинирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и не е ефективен, да не кажем, че е дискриминационен“, смята шефът на Синдикат „Образование“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай