Ще увеличат ли отсъствията от клас с бележка от родител?

Просветният министър подлага идеята на дискусия

Ще увеличат ли отсъствията от клас с бележка от родител? | StandartNews.com

Ще се увеличат ли отсъствията от училище по домашни причини? Родители и учители искат това в периода на сезонните вируси, за да няма подсмърчащи деца в клас. В момента по решение на родителя детето може да липсва  10 дни, още 3 може да даде класния ръководител, още 10 - директора.

Пред БНТ просветният министър Красимир Вълчев каза, че ще се обсъди предложението на директори да се увеличи от 10 на 15 дни броя на извинените отсъствия по домашни причини. Но допълни, че това е рисковано, защото може да доведе до неходене на училище при деца с безотговорни родители. Лекарите пък смятали, че е задължително учениците да минават през кабинетите, а не родителят да решава болно ли е детето.

22-23 дни от началото на учебната година има 100 заразени деца и ученици и 99 учители, съобщи още Вълчев. Процентът не е висок, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната, коментира той. Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

"Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период ", каза още Вълчев.

По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. "Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достигане на праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък", каза министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, "т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година".

Просветният министър каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

"Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага", каза Красимир Вълчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай