Родители с пет въпроса към държавата преди първия звънец

Призив от Асоциация Родители

Родители с пет въпроса към държавата преди първия звънец | StandartNews.com

Кога децата у нас ще учат само в една смяна и кога държавата ще започне да упражнява контрол върху продажбата на вредни храни, напитки и тютюневи изделия на непълнолетните.

Това са само част от въпросите, които Асоциация Родители поставят пред държавните институция на прага на новата учебна година.

Въпросите са адресирани до министрите на образованието и здравеопазването, както и до Агенцията за закрила на детето и омбудсмана.

"Вярваме безусловно, че благоденствието на децата е ключово за обществото и че ние, възрастните, носим отговорност да създадем среда, в която всяко дете да има възможност да расте здраво, щастливо, уверено в себе си и да развива своя потенциал. Вярваме също така, че семейството и училището имат ключова роля за това. Ето защо вече повече от 20 години дейността ни е фокусирана върху образованието и доброто взаимодействие между училището, детската градина, яслата и родителите", добавят от Асоциацията, предава "ДарикНюз".

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път насочваме вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години търсим отговор и адекватно решение:

Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища?

Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци?

Кога ще има сериозен контрол върху продажбата на вредни и опасни за здравето на децата храни, напитки и тютюневи изделия?

Кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена (топла вода и сапун в тоалетните), както и условия за спорт и игра – физкултурни салони, спортни площадки и съблекални?

Кога ще бъде въведено системно здравно образование в училище, така че децата да могат да получават както знания за физическото и психическото им развитие, така и за вредната храна, зависимостите и други опасности, свързани със здравето им?

От Асоциация Родители призоваха отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата ни да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай