Редно ли е да влезеш Право само с матура?

Проблемът е не в приемането, а в завършването, смята проф. Даниел Вълчев

Редно ли е да влезеш Право само с матура? | StandartNews.com

Редно ли е да влезеш Право само с матура? Отговор на този въпрос даде деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Даниел Вълчев, бивш министър на образованието. Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, че тази година приемът ще става с матура, категоричен бе той. Вълчев припомни, че решението – да се признава оценката от матурата за тази специалност, все още не е окончателно, макар че най-вероятно ще бъде прието. През годините държавният зрелостен изпит еволюира и дава справедливи резултати, каза Вълчев.

„Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност „Право“. Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от ДЗИ“, поясни юристът. Според него дебатът в обществото е по два различни въпроса – няма ли този лесен вход да доведе до снижаване на качеството на юридическото образование. И не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история. Проблемът не е в приемането, а в завършването на специалност „Право”, каза Даниел Вълчев.

„Нивото на обучение в Юридическия факултет в СУ е изключително високо. Това е видно от големия процент успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити. Не искам да обиждам никого, но нивото е ниско в други правни факултети. Това е проблемът – в България няма единен завършващ изпит за всички юристи в България. Не може при нас адвокатският изпит да е труден и да завършват около 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е създадена България – 7, 17 или 27. Не трябва да прикриваме тези факти и трябва да се вземе решение“, поясни Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай