Събота,

Предучилищното задължително и за 4-годишните

A
A
A

От началото на учебната година имаме допълнително 6500 деца, които са записани в образователната система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заседание на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Това е доста по-малко в предходните две години, в които имахме общо 42 500 деца, записани в образователната система, които преди това са отпаднали или не са били записани. Общо за трите години 49 000 записани в образователната система. Отпадналите за трите години са малко над 6000. Т.е. говорим за нетен резултат 43 000 деца, които са допълнително записани в образователната система, заяви Вълчев.

Констатирахме, че имаме повишаване на обхвата основно в гимназиален етап, макар и с малко. Голяма част от усилията през лятото бяха фокусирани върху намаляване на процента на децата, които не се записват в 8-ми клас. Най-големият брой на отпаднали деца е след завършване на средно образование – по-голям процент момичета, по-малък процент са момчета, уточни образователният министър.

От идната учебна година - 2020/2021 г. предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца, съобщи Вълчев на брифинга. Той добави, че това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министърът на образованието припомни, че въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност. През това време не са получавали допълнителни средства. В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 г., вероятно с изключения, каза Красимир Вълчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Nikolay Gornyakov

A ot sledvashtata 2021/2022 godina ste sa zaduljitelni i detskite gradini i iaslite. Oste ot izpisvaneto ot bolnicata novorodenite zapochvat da uchat. Tova e samo predlojenie kum ministerstvoto na obrazovanieto . Sled kato priemat takiva absurdni zakoni zashto ne i tova.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички