Последно: Всички ученици от тъмночервените зони минават онлайн

Не е прието предложението на МОН за малките ученици заповедта да влезе два дни по-късно

Последно: Всички ученици от тъмночервените зони минават онлайн | StandartNews.com

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 (тъмночервените зони) ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, съобщават от пресцентъра на МОН. 

Министърът на образованието и науката Николай Денков е издал заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

МОН е предложило на Министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.

Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция, посочват от просветното министерство.

До 16 часа днес в МОН не е било получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков е издал заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Малко по-рано Софийският щаб поиска именно да бъде удължено присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас. 

"Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи - първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова тогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай