Ето какво дава предимство за прием на първолак

С нея се създава по-добра възможност за контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и прием на учениците в общинските училища

Ето какво дава предимство за прием на първолак | StandartNews.com

Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантират прием на детето в първи клас. Това ще е водещият критерий за записване на първолаци. Прилежащите райони към всяко училище са определени така, че да не се стига до куриози "живея срещу училището, но попадам в района на друго". Те няма да съвпадат с административните райони.

С новата система за прием в първи клас се създава по-добра възможност за контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и прием на учениците в общинските училища, пише в доклада до СОС, внесен от зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов. Изготвянето на новите правила за прием в първи клас се наложи, след като Комисията за защита от дискриминация определи някои от досегашните допълнителни критерии като дискриминационни.

Тригодишната уседналост поставя детето в първа група. Във втора група влизат тези с адрес в района на училището от поне 1 година, в трета попадат новодошлите в квартала - със сменен адрес през последната година. Последната четвърта група ще включва деца от други райони. Когато броят на децата в определена група по водещия критерий надхвърля местата за 1-ви клас, влизат в сила 4 допълнителни критерия. Най-много точки - 16, носят брат или сестра в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки. Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Изключения ще се правят само в училищата, в които има паралелки за изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика.

Предложението за новата система за първи клас подлежи на писмени консултации до 5 февруари. Становища, мнения и коментари може да бъдат изпращани на хартиен носител до „Московска“ 33, партер – фронтофис, на вниманието на доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, и по електронен път: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай