Ново 20 с матурите. Точки вместо оценки

Оценките в удостоверенията ще бъдат записвани в точки, съобщи МОН

Ново 20 с матурите. Точки вместо оценки | StandartNews.com

Нови промени в оценяването на матурите направи МОН.Максималният брой точки при всички изпити от националното външно оценяване (НВО) след IV, VII и X клас става 100. Оценките в удостоверенията ще бъдат записвани в точки, а за IV клас и приравнявани към оценки по шестобалната система, съобщават от МОН.

Целта на уеднаквяването на максималния брой точки е да се улеснят учениците, родителите и учителите при преценката им до каква степен децата покриват изискванията за усвоени знания по съответните предмети. Както и досега, точките за всяка тестова задача в рамките на конкретния тест ще са съобразени с познавателното равнище, спецификата и трудността й.

В края на учебните занятия и през тази учебна година учениците от IV, VII и X клас ще положат изпити по български език и литература и по математика от националното външно оценяване. Учениците от VII клас по свое желание ще могат да се явят и на изпит по чужд език, а учениците от Х клас – по чужд език и по информационни технологии за оценка на дигитални компетентности.

Уеднаквяването на максималния брой точки е отразено в моделите за НВО за IV, в VII и в Х клас. В тях са предложени примерни задачи, чрез които може да се оцени наученото по учебното съдържание.

Чрез въпросите и задачите в изпитните тестове се проверяват знания и умения, усвоявани не само в последния клас, но във всички класове от образователния етап.

Все по-голям дял заемат казусите, свързани с практическо прилагане на наученото, и за успешното справяне с тях не се изисква допълнителна подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай