Нови наказания в училище. Засягат всички

Ще доведат ли до спазване на правилата?

Нови наказания в училище. Засягат всички | StandartNews.com

Без домашно, закъснения, непристойно поведение - по принцип против правилата, но в действителност част от ежедневието по училищните коридори. Санкции срещу тези провинения предлага председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, става ясно от негов пост във "Фейсбук". 

Според Стаматов най-големият проблем в родното образование е именно неспазването на правилата и липсата на санкции. Той отбелязва, че да доведеш родител в училище, за да се запознае и разпише за санкция си е сериозно преживяване. Стаматов признава, че все още има и разбрани, подкрепящи и конструктивни родители, но по думите му повечето са спорещи, несъгласни, търсещи правата си, за нарушените от децата им правила.

"Лесно е да се каже, че всичко е превенция, защото в повечето случаи нарушенията са сериозни, остават ненаказани, гледа се “безсилието” на училището. Което безсилие съвсем бързо прераства в безсилие на държавата", коментира Стаматов. 

Според него така си расте едно безгрижно поколение с усещане за безнаказаност , неуважение към приятели, учители, общество, но и към родители.

"Трябва изключително бърза промяна на системата за стимули и санкции в училище. Промяна, както в законодателството, така и в наредби и правилници. Тук не опира до оценка за поведение, а до сериозно спазване на задълженията от страна на ученици, родители, учители. Не бива никога да се забравя, че училището е задължително до 16-годишна възраст, което го прави и с задължение за спазване на правила, на правата на всички участници в него", добавя още Стаматов. 

Стаматов изтъква, че от години елементарните училищни правилата се потъпкват, а постепенно санкциите за всякакви дребни и не толкова дребни нарушения са започнали все по-трудно да се прилагат. Той дава и примери. 

"Спомням си случай, когато за уж безспорна “забележка”, родител води дело пет години в административния съд. Накрая го загуби, но беше важно за него. Сега учениците закъсняват за час, нарушават правилата разписани в училищния правилник, пушат на територията на училището. Липсата на домашно или неподготвеност за час е нещо като намигване. Грубото отношение към учител или ръководство е честа практика. За облеклото, с което се идва в училище споровете са ежедневие. Не е рядкост агресивното общуване между съученици или физическата саморазправа", раказва Стаматов.

По думите му във Фейсбук е по-лесно да излезеш жив от война, отколкото да се пребори учител с взимането на телефон от ученик.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай