Нова матура! Кои деца ще я държат?

Държавните изпити ще са в учебни дни

Нова матура! Кои деца ще я държат? | StandartNews.com

Нова матура въвежда за зрелостниците МОН. За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 г.

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити, който е публикуван за обществено обсъждане, обявиха от МОН.

Задължителният ДЗИ по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Изпитът от националното външно оценяване в края на IV клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а този по математика – за 27-ми. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

Оценяването по български език и литература и по математика в края на VII клас и в края на X клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г.

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в X клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай