Най-старата езикова гимназия с виртуален музей

Ловешката езикова е най-старата в България

Най-старата езикова гимназия с виртуален музей | StandartNews.com

Първата в България езикова гимназия – „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, отбелязва своя празник днес с откриване на виртуален музей, който ще представя живота в училището още от създаването му.

Ловешката езикова гимназия е открита през 1950 година.

Заради пандемията и тази година празникът на училището ще бъде отбелязан само в интернет чрез  виртуалния музей, който представя минало и настоящо, заяви директорът Радослав Хитов, който ръководи школото от 26 години.

Дванайсетокласниците обаче тази година ще бъдат изпратени тържествено на 14 май, добави той.

Миналата година най-престижното училище за изучаване на чужди езици в Северна България празнува 70-годишен юбилей, а върху стъпалата на старата сграда бяха изписани първите стихове от текста на песента "Клетва" от филма "Вчера" (1987 г.).

Това е и единствената сграда в България, в която от 140 години (с малки прекъсвания) се изучава интензивно чужд език. Училището е наследник на Американското девическо училище от 1881 г., по-късно колеж, закрит през 1948 г.

Любопитен факт е, че пансионът към училището е бил задължителен за всички ученици, включително от Ловеч, чак до 1966 година. Тогава градската отпуска е била за по няколко часа в сряда и в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай