Колко взимат учителите в Европа? Брюксел открехва вратата

България на тревожно място сред европейските страни

Колко взимат учителите в Европа? Брюксел открехва вратата | StandartNews.com

Учителската професия често е давана за пример, но в някои страни от Европейския съюз преподаващите нямат поводи за радост. Нови данни показват в кои страни от Европейския съюз заплатите на учителите са достойни за тяхната работа и в кои това е спорно. 

Съвсем наскоро в Унгария учители протестираха в Будапеща, призовавайки за по-високи заплати и за спешни реформи, които правителството да предприеме. около 50 учители бяха уволнение заради своето "гражданско неподчинение", след като организираха колективно напускане, съобщава euronews.com.

В много от европейските държави отдавна има глад за кадри. Нарастващият недостиг за кадри в образователната система бавно се разпространява в цяла Европа. Във Франция например има над 4000 свободни работни места, като по последни данни в Германия до 2025 г. ще има недостиг на над 25 000 учители. 

Ситуацията до голяма степен се дължи на условията на труд, включително стагнацията на заплатите, които се влошават на фона на кризата, както и на инфлацията и увеличаването на разходите за живот. 

И така, колко плащат на учителите в Европа? 

Надали ще се изненадате ако разберете, че в различните европейски държави има големи разлики в заплащането. Официалните годишни брутни заплати на учителите в държавните училища в прогимназиалния етап на средното образование варират от около 4233 евро в Албания до 69 076 евро в Люксембург за учебната 2020/2021 учебна година. Данните са на Европейската комисия. 

България се нарежда на 32 място сред европейските страни по заплати. У нас учителите взимат 7731 евро. Малко под нас в статистиката е Северна Македония, а над нас са Полша, Румъния, Кипър и др. В страната ни е най-ниската годишна учителска заплата в ЕС. 

На Балканите някои от страните, които са извън ЕС имат п-о-високи заплати от някои от страните в съюза. Турсия се класира доста добре в класацията с 28 455 евро на година и е на 28-мо място от 36-те страни в класацията. 

Според Международното проучване за преподаване и учене (TALIS) през 2018 г. средно само 26 процента от учителите в страните смятат, че работата им е ценена от обществото, а 39 процента са доволни от заплащането си. През 2020 г. общите правителствени разходи за образование в ЕС възлизат на 671 милиарда евро или 5 на сто от БВП. 

Извън блока Исландия харчи 7,7 процента от своя БВП за образование. Най-ниските нива на разходите за образование като дял от БВП се наблюдават в Ирландия (3,1 на сто), Румъния (3,7 на сто) и България (4 на сто). 

Не на последно място трябва да кажем, че има тревожен недостиг на учители в европейските страни. Повече от 30 000 учителски позиции са останали незаети в Германия в началото на тази академична година. Има недостиг на 20 000 учители в Полша и 16 000 в Унгария, а френското министерство на образованието заяви, че 4 000 от около 27 300 нови учителски позиции остават незаети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай