Хакнаха матурите! Теч на отговори, ДАНС в атака

Извънредни новини от министър Галин Цоков

Хакнаха матурите! Теч на отговори, ДАНС в атака | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

Скандал с матурите. Имало е хакерска атака срещу сайта на МОН и теч на част от отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщи служебният образователен министър проф. Галин Цоков на брифинг в Министерски съвет, след като журналист обяви, че е успял да си купи решенията на въпросите от зрелостния изпит и ги е получил 16 минути след началото на матурата.

"Тези 16 минути всъщност означават, че не е имало предварителен теч от МОН. Днешният изпит е организиран от близо 13 хиляди квестори, които след 8:30 часа са имали достъп до тази информация. Ние вече сезирахме ДАНС и полицията да се направи възможно най-щателно разследване за това откъде идва този теч, тъй като това се е случвало и предишни години", обясни Цоков. 

По думите му затова е направена матурата - на различни модули, от гледна точка на сигурността и да не се получават такива пробиви.

"В днешния ден имаше и хакерски атаки в цялото министерство. Някъде около 2 часа нямаше интернет, така че няма как да изтече от нас. Може би и заради това са забавени преводите на тези 39 милиона към университетите", подчерта още просветният министър. Той беше категоричен, че оттук нататък ще бъде направено всичко необходимо, за да се установи как се е получил този теч. 

Малко по-рано на сайта на МОН официално бяха публикувани както тестът на матурата, така и неговите отговори. 

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации тази сутрин в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай