Голям срам за десетокласниците. Дупка на матурите

Средният резултат е тройка

Голям срам за десетокласниците. Дупка на матурите | StandartNews.com

Срамни резултати показаха десетокласниците на матурата по математика. Учениците едва минават прага за тройката.

Средният им резултат от националното външно оценяване по този предмет е едва 33.1 точки от 100 точки, което е с 1.5 т. по-ниско от м.г., сочат резултатите от НВО-то в 10. клас за 2024 г., представени днес в министерството на образованието.

Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. Около 2500 младежи не са се явили на изпитите.

Прагът за тройка на изпита е 30 точки, което означава, че средната оценка по математика на завършващите т.г. 10. клас е Среден 3. По български език десетокласниците се представят по същия незадоволителен начин като миналата година - средният им резултат от изпита по този предмет е 49.4 т. от 100 точки.

От МОН коментираха, че за първи т.г. и на двата изпита почти половината от задачите са били различни - с практическа насоченост и интегрални, т.е. свързани с познания и по други учебни предмети. По български например е нямало нито една задача, свързана с възпроизвеждане на факти, като това е първа стъпка към плавна промяна във формата на изпитите. Затова и според МОН сходните резултати спрямо миналата година се отчитат като добър знак.

"Не си въобразявахме, че резултатите могат да скочат изведнъж при близо 50% различен формат на задачите, но нямаме рязко спадане. За нас е важно да резултатите да са устойчиви", коментира образователният министър проф. Галин Цоков. По думите му ако в клас се акцентира повече на задачите с практически характер, то догодина може да се очаква учениците да се справят по-добре.

За разлика от изпита в 7. клас, за който масово учениците ходят на частни уроци, десетокласници почти не се подготвят специално за този тест, а се сещат за него към края на годината.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай