Единен изпит в четвърти клас

Въпросите да бъдат за умения, казва Диян Стаматов, председател на работодателите в областта на образованието

Единен изпит в четвърти клас | StandartNews.com
  • Въпросите да бъдат за умения, казва Диян Стаматов, председател на работодателите в областта на образованието

- Г-н Стаматов, Вашата организация поиска промени в изпитите. В какво се състоят те?

- Ние смятаме, че е разумно, след като отмина основният кръг от промените в програмите, да се направят някои актуализации. Най-важното е те да съответстват на 21 век. Замисълът на 2000-та година постепенно се износи. Изпитът в четвърти клас трябва да се обедини в едно външно оценяване, а не в четири различни варианта, както е сега. Отдавна е ясно, че цялата учителска гилдия смята това външно оценявате за излишно. То е записано в закона, но никъде не е записано колко изпита трябва да има. Ние настояваме за обединяването на тези четири изпита в един цялостен, който може да е в рамките на един ден. А и да бъде в дигитална среда.

- Какво основно трябва да се промени в изпитите?

- Изпитът трябва да измерва уменията на учениците, а не толкова смисъла на назубрянето. В седми клас за първи път изпитът се проведе през юни, тоест в изключително топло време, и това се е отразило на децата. Но изпитът за седми клас трябва да бъде променен в съдържателната му част. Да не се набляга само на съдържателни знания, а да бъде максимално прагматичен и свързан с конкретни познания. Например да се постави задача колко боя е необходима за боядисването на дадена площ, което ще вкара познания от различни учебни предмети. Решаването на една задача сама за себе си означава възпроизвеждането на наизустено знание. Но поставянето на същия въпрос в прагматична ситуация кара децата да гледат на нея по друг начин.

- Какви промени бихте предложили в държавните зрелостни изпити?

- Матурите се нуждаят от радикални промени. При тях възпроизвеждането на знания е поставено на такава голяма висота, че се обезсмислят изцяло. При тях трябва да се набляга наистина на уменията, на това, което децата реално знаят и могат да покажат като практика. Дори ако напишат едно заявление за работа. Наясно сме, че тези промени е трудно да се приложат, но стъпка по стъпка и малко по малко би могло.

Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай