Докторанти бягат от БАН

Поне 10% от завършващите се отказват от академията

Докторанти бягат от БАН | StandartNews.com

Повече от 10% е оттеглянето на защитилите и редовно записалите докторанти в Българската академия на науките през 2019-а спрямо 2018 г. Това посочи председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски при представянето на годишния доклад за предходната година в Народното събрание, пише "Монитор" .

Той посочи, че отстъплението се дължи на неглижирането на науката в периода на 2008 -2017 г. „Берем негативните плодове на отношението към БАН в този период. Въпреки че през последните 3-4 години имам солидни програми, то тенденцията за намаляване продължава“, заяви акад. Ревалски. Затова след 5-6 години няма да има кой да замести учените, които ще трябва да се пенсионират. В БАН работят 682 учени над 60 г. , докато тези до 35 са едва 274. „Двугърбата камила на възрастовата стуктура няма как да се преодолее.“, каза председателят на академията.

За първи път собствените приходи на Академията са повече от субсидията на и трансферите по бюджета ѝ, стана ясно при представянето на доклада. От държавата за 2019-а са били отпуснати 99 млн. лв. докато приходите по проекти надхвърлят 100 млн. лв. „Силното увеличаване извън бюджетните средства се дължи на активната работа на центровете за върхови постижения и центровете за компетентност.“, посочи председателят на БАН и допълни, че над 80% от собствените приходи са от структурните фондове. Акад. Ревалски обясни, че благодарение на това учените в БАН работят в модерна инфраструктура. Важното е обаче да се задържи човешкия потенциал и младите.

Председателят на БАН подчерта, че приложната работа на учените в Академията е устойчива. За изминалата година за регистрирани 40 изобретения и 20 приложни модела. 600 пък били проектите с чуждестранни институти. Качеството на публикациите на учените от Академията се засилва, посочи акад. Ревалски. 65% от публикациите за изминалата година били в двете най-високи категории. Цитиранията им пък били над 40 000.

Задържане на научния потенциал, подобряване на връзката с бизнеса, сътрудничество с вузовете са сред приоритетите на Академията за настоящата година, посочи акад. Ревалски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай