Студентите празнуват на 8 декември

Курортите в страната очакват празнуващите студенти

Студентите празнуват на 8 декември | StandartNews.com

Днес е празникът на българските студенти. През 1897 г. министърът на просвещението проф.Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище решава празничният ден да бъде 8 декември. Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязва 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

Сменят се поколенията и "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus" не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива. Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер.

Всички механи и хотели са заети в Банско са резервирани. Курортното градче посреща хиляди студенти от цялата страна, които са го избрали, за да отбележат празника. Механите в Банско ще се пръснат по шевовете. В курорта ще празнуват над 20 000 студенти.

Близо 2000 студенти от цялата страна ще пристигнат в Пампорово за третото издание на 8-декемврийския фестивал в курорта, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

В дните преди студентския празник от МВР са направили справка за всички места, където ще се празнува, съобщи Веселин Младенов, началник на „Охранителна полиция“. Направени са срещи с охранителните фирми и собственици на барове и хотели в курортите. „На самия 8 декември на всяко място ще има полицейски служители. Допълнително ще имаме и командировани сили от дирекция „Жандармерия”, заяви Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай