Децата от ромско училище гласуват още в 7-и клас

В противовес на тезата, че ромите гласуват само платено, седмокласниците гласуват, за да си изберат ученически съвет

Децата от ромско училище гласуват още в 7-и клас | StandartNews.com

В противовес на тезата, че ромите гласуват само платено, седмокласниците гласуват, за да си изберат ученически съвет. Напълно безплатно. Идеята е на заместник-директора Галина Тимова.
"Предложихме на учениците, които искат да бъдат избрани, да си приготвят кратки речи. Оказаха се около 15. Междувременно ние приготвихме бюлетините и урната, в която трябва да се пуснат", разказва Тимова. Учениците от прогимназията се оказали неочаквано дейни и дори успели да натиснат кмета на общината Чакъров да направи някои промени - например да им осигури контейнери, в които да събират разделно отпадъците. "Децата от ученическия съвет поискаха в деня на самоуправлението да влязат в стаята на директора. Но ние си казахме - защо да не се срещнат с кмета", разказва Тимова. Кметът на община "Красна поляна" се оказал изключително изненадан от срещата с ромите, които му поставили конкретни въпроси. Един от най-важните бил: "Кога роми ще могат да работят в общината?" Попитали го също кога ще оправи инфраструктурата на квартала, така че улиците да са нормални. Друг от въпросите на децата бил кога ще направи възможно разделното събиране на отпадъците. Вдъхновен от ромското училище, кметът на "Красна поляна" събра във вторник всички ученически съвети, за да поставят своите въпроси и да видят как работи общината.
"Имаме около 15-20 изключително активни деца", разказва Галина Тимова. "Това са младите хора, които искат да променят средата си и квартала. Вярвам, че могат да го направят. Кметът вероятно очакваше някакви неориентирани хлапета, но те го "застреляха" с много точни въпроси, касаещи съдбата на квартала им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай