Цените на ученическите пособия – ето как ни мамят търговците

Комисията за защита на потребителите прави проверки и дава съвети на родителите

Цените на ученическите пособия – ето как ни мамят търговците | StandartNews.com

Източник: бТВ

Най-честите злоупотреби от страна на търговците при продажбата на ученически пособия и изобщо са изкуствените намаления и заблуждаващите рекламни послания. За тях Комисията за защита на потребителите ще следи през целия месец, предупреди в интервю за бТВ Игнат Арсенов, директор на Главна дирекция „Контрол на пазара“ в КЗП.

От Комисията започват засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година.

„Кампанията на КЗП ще обхване най-важното. Като за начало правото на информация на потребителите, правото на точна информация по отношение на цените – дали са верни, както и на рекламните послания.  Кампанията ще бъде активна през целия месец, с основен фокус върху безопасността на нашите деца. Акцент ще бъде безопасността на детските площадки и върху мебелите за деца и юноши“, посочи Арсенов.

„Проверките обхващат целия месец и целия пазар – както физическите, така и онлайн магазините. Например в мебелните магазини ще следим за спазване на стандартите при детско-юношеските мебели – включително и при внос от трети страни (извън ЕС)“, казва той.

От КЗП съветват, когато избираме мебели за вкъщи за децата внимателно да гледаме етикетите на мебелите, в които трябва да фигурират данни за произход, както и данни за техния влакнест състав. Ако това липсва от Комисията призовават за подаване на сигнал на официалния им сайт.

„Важно е да се отбележи и че имаме право и на рекламация на тези мебели. Затова е важно да знаят родителите, че трябва да пазят всички документи, свързани с продажбата – касовите бележки, фактурите. Другото важно е, че когато родителите пазаруват от физически магазин, нямат право да върнат стоката просто така. Само ако е дефектна може да предвидим рекламация за това“, каза още Игнат Арсенов.

След стартирането на учебната година КЗП ще продължи активните си действия за защита на здравето и безопасността на децата, като предвижда нови инициативи съвместно с Държавната агенция за закрила на детето през следващите месеци октомври и ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай