Без бонбони за ЧРД в училище

Забраняват джобните на малките, въвеждат Е-лавка

Без бонбони за ЧРД в училище | StandartNews.com

Какви ще са наказанията за ученик без маска?
Ще има ли лекари в училищата?
Кои класове ще са с тържества за 15 септември?


Всичко за откриването на новата учебна година търсете в новия брой на "СТАНДАРТ", който от петък, 11 септември, е на сергиите в големите вериги, бензиностанциите и малките квартални магазинчета

Без бонбони за ЧРД в училище. Школски директори забраняват почерпките за рождени дни дори само с шоколадови бонбони. Причината са предпазните мерки срещу коронавируса.

„Електронна лавка“ ще има в училище за децата от 1-ви до 4-ти клас. На тях няма да им е позволено да ходят до школския бюфет. Целта е да не носят джобни, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Това е било разяснено по време на първата за година родителска среща в някои столични училища, като на повечето места те са били проведени онлайн заради пандемията.

Услугата ще бъде предоставена от фирмите, които отговарят за кетъринга и ще доставят храната на място. Така родителите ще имат възможност освен да заредят купона на детето, да му поръчат и нещо от училищния бюфет. Обядът на децата ще бъде доставен до класните стаи в еднократни прибори, които след това се събират и изхвърлят в чували извън сградата на училището. Заради приборите пък цената на купона в някои столични школа ще се вдигне с 0,30 лв. и вече ще струва 2,80 лв. За да не се разпространяват зарази, децата няма да имат право да си споделят храна.

Чиновете в класните стаи пък на повечето места ще са разположени шахматно, за да се спази отстояние от 1,5 м.
Отново с цел безопасност някои часове по физическо ще се провеждат дори извън училището, в парк, където е спокойно, няма струпване на хора, но и времето позволява.
Сутрин родителите ще са длъжни да изчакат детето пред училището, докато мине през филтъра за проверка на температурата. За целта в някои школа ще използват термотаблети, и то с лицево разпознаване, за да не се налага учениците да носят в себе си и магнитните пластики, които се изискват за пропускателния режим. Задължение на децата ще бъде да влизат директно в класните си стаи, а не да се разхождат по коридорите, за да нямат досег с други паралелки. Ще се движат вдясно по коридора, като всекидневно дежурен учител ще следи за спазването на мерките в коридорите. Ако на някое дете му се наложи да ползва тоалетна по време на час пък, ще трябва да излезе задължително с предпазна маска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай