Български ученици спечелиха 4 сребърни медала на 36-ата Международна олимпиада по информатика

Българският отбор запазва 5-ото място по общ брой медали от всички издания на олимпиадата

Български ученици спечелиха 4 сребърни медала на 36-ата Международна олимпиада по информатика | StandartNews.com

България отново показа своя потенциал в сферата на информационните технологии с отличното представяне на младите ни таланти на 36-ата Международна олимпиада по информатика (IOI), която се проведе в Египет тази година. Четирима от най-добрите български ученици завоюваха 4 сребърни медала на едно от най-престижните състезания в света на програмирането.

Ключова роля за развитието на олиймписките отбори по природни науки играе и подкрепата от компании като Vivacom. Телекомът дари 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, подкрепяйки подготовката и участието на осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади. 

Влизайки в конкуренция с над 350 млади информатици от повече от 90 държави, нашите представители доказаха, че са сред най-добрите в света. Като силното представяне на българските олимпийци ги издигна до 21-во място в неофициалното отборно класиране по медали и 10-о място по среден брой точки. Това е най-доброто представяне на нашия отбор на на олимпиадата в последните няколко години.

Младите таланти, които донесоха сребърните отличия на България, са: Даниел Койнов (11 клас, ППМГ Шумен), чието представяне го постави само на няколко точки от златния медал; Борис Михов (11 клас, СМГ), който показа задълбочения знания и умения, които му осигуриха престижно място сред най-добрите в света; Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна), който успя да демонстрира блестящо логическо мислене и алгоритмичен подход, които от своя страна му донесоха сребърния медал; Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ), който макар годините си, също се нареди сред елита на международната олимпиада, доказвайки, че бъдещето на българската информатика е в сигурни ръце.

Ръководителите на отбора – Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Емил Инджев (ЛогСофт) – играят ключова роля за успехите на младите ни програмисти. Те не само ги обучават, но и вдъхновяват, предавайки ценен опит и знания.

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Българският отбор запазва 5-ото място по общ брой медали от всички издания на олимпиадата, което е огромно признание за таланта и упоритостта на нашите ученици.“ – коментира ръководителят Илиян Йорданов. С общо 127 медала от началото на участието на България в Международната олимпиада по информатика – 27 златни и 55 сребърни, а също и 45 бронзови – страната ни се нарежда сред най-силните в света на информационните технологии.

И тези успехи не са просто резултат на индивидуални усилия, а на съвместната работа между ученици, преподаватели и институции. Всеки един медал е плод на многогодишна работа, постоянство и желание за усъвършенстване.

БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАТИКА

Участието на България в Международна олимпиада по информатика (IOI), има дълбоки корени, които се свързват и със самото създаване на това престижно състезание. През 1987 г. на 24-ата генерална конференция на ЮНЕСКО българският учен – проф. Благовест Сендов предлага идеята за Международна олимпиада по информатика. А две години по-късно, през 1989 г., в град Правец се провежда и първата такава олимпиада, като България е домакин на историческото събитие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай