60 деца от различни етноси се включиха в „Зелено селско училище“ с цел опазване на околната среда

Инициативата е на Фондация „Ботаника Лайф“ - един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

60 деца от различни етноси се включиха в „Зелено селско училище“ с цел опазване на околната среда | StandartNews.com

Общо 60 деца с различна етническа принадлежност заедно със своите родители се запознаха отблизо с темите за екология и опазване на околната среда в рамките на инициативата „Зелено селско училище“. Тя се проведе в 6 села в област Търговище с цел да стимулира подрастващите в малките населени места да бъдат отговорни към заобикалящата ги среда и да научат повече за биоразнообразието в региона. Организатор на проекта е Фондация „Ботаника Лайф“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

По време на първата част от „Зелено селско училище“, която се проведе в обучителния център в село Надарево, участниците се научиха как да се грижат за природата в региона. Чрез разходки в гората децата се запознаха с богатото разнообразие от дървесни видове, птици, насекоми и други растения и билки, като на място усвоиха технологията мулчиране – покриване на земята със слама, сено или листа, като по този начин се запазва влагата в почвата, предпазвайки я от ерозия. 

„От няколко години организираме различни зелени училища за деца и младежи, в които интегрираме темата за природосъобразния начин на живот и биоразнообразието. Този път насочихме усилията си конкретно към децата от малките населени места и подбрахме теми, които да са интересни за тях, но и от полза за местните общности. Благодарим на Vivacom Регионален грант за подкрепата“, сподели Апостол Апостолов, учредител на Фондация „Ботаника Лайф“. 

Втората част от „Зеленото селско училище“ се проведе на място в отделните села, където децата се включиха в еко акции за почистване на важни и централни локации за всяко от селата – язовир, беседка, селска чешма и горски местности. По този начин децата и родителите бяха насърчени да проявяват отговорно отношение към природата и да изхвърлят правилно отпадъците си.     

За нас е важно да подкрепяме смислени инициативи като „Зелено селско училище“ на Фондация „Ботаника Лайф“, които дават възможност на децата от малките населени места да опознават и пазят околната среда. Подобни проекти показват на младежите колко важна е връзката ни с природата и как всеки от нас може да допринесе за нейното опазване“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom. 

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Vivacom е победител в категорията „Ангажиране на служители“ в престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards

Vivacom е победител в категорията „Ангажиране на служители“ в престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards

Телекомът спечели 2 престижни награди: победител в категорията „Ангажиране на служители“ и финалист в категорията „Привличане на таланти“

Коментирай