Жестока измама в социалните мрежи! Пускат снимки на починали деца

Измамниците се намират в трети държави, които не съдействат на нашите власти

Жестока измама в социалните мрежи! Пускат снимки на починали деца | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Разтърсваща и хората с най-здрави нерви измама в социалните мрежи набира все по-голяма популярност. Свикват се фалшиви кампании в помощ на болни деца, като се използват снимки на малчугани, като в някои от случаите те са реални, а в други - вече са починали.

През последните две седмици много често започнаха да се появяват във Фейсбук кампаниите за набиране на пари за Алекс и за София, разкри пред Нова телевизия Павел Андреев, създател на платформа за събиране на средства за лечение.

"Буквално от снощи се появи още една за детето Ана. Тези кампании будят огромни съмнения. В случая с кампанията за София, намерихме семейството на момиченцето. Родителите са от Украйна, а полска организация им помага, за да съберат средства за лечение. Действително детето съществува и има нужда от помощ. Но снимките са откраднати, историята й се превежда на различни езици, включително и в България и набира средства, но тези пари не достигат до София", обясни Андреев.

Семейството е потвърдило, че набират фондове само през една полска организация и всички други кампании за дъщеричката са фалшиви. Банкови сметки в лъжливите кампании не са посочени, а са дадени дигитални възможности. Но когато става въпрос за пари, всичко може да бъде проследено.

Проблемът е не само, че хората биват мамени, но и че измамниците се намират в трети държави, които не съдействат на нашите органи, посочи Павел Андреев.

Кампанията за Алекс "Алекс винаги силен" е другият случай. Платформата е идентична с първата - сърцераздирателна история за онкоболно дете, а то дори не е вече между живите. Самият факт, че двете платформи са идентични, ми говори, че става дума за измама, коментира той.

Измамниците са изключителни психолози. От една страна те показват онкологично болно дете, изоставена майка, която се бори за детето си, а от друга страна като гледаш в платформата как на всяка минута някой дарява и сумата се увеличава, създава усещането за общност у хората и ги мотивира да даряват, обясни активистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай