Защо за Х. Александров Галиче е виновно за Андреа

В Галиче има едни хора, които не са хора, каза социалният антрополог

Защо за Х. Александров Галиче е виновно за Андреа | StandartNews.com

Вина за зверското убийство на 18-годишната Андреа в белослатинското с. Галиче носи цялото село, всички хора в него. Тази теза защити пред Нова тв социалният антрополог Харалан Александров. По думите му вина за случилото се носи и общността в Галиче, допуснала да се стигне до трагичния случай.

ВИЖ ОЩЕ: Бащата на Андреа: Нямаме държава!

,,Как е възможен такъв провал в човешкото развитие? Причината е в това, че човекът не възниква само защото е заченат от хора - в човека трябва да бъде инвестирано, трябва да има морално възпитание, ценности и не на последно място човекът се получава, когато е в общност от други хора. В случая с убиеца на Андреа липсват родителите, липсва моралният авторитет, няма го добрия пример. А хората с психопатно функциониране се забелязват от рано, защото те започват да убиват домашни животни, да бият своите приятелчета'', каза Александров. И допълни: ,,Защо хората в Галиче са отказали да се ангажират с този проблем, при положение че всеки е бил наясно, че проблем има? Нещо се е случило с тази общност. Това е една травмирана общност, която доскоро се ръководеше от ''лидерство'', което е било престъпно (доскорошния кмет на селото Ценко Чоков, б.р.). Това е гето, а не общност'', подчерта социалният антрополог.

Харалан Александров посочи, че такива хора с профила на убиеца от Галиче нямат нормално човешко функциониране и такива трябва да бъдат изолирани от обществото, а по отношение на самото село Александров добави, че тепърва започва неговото лечение и възстановяване след ерата ''Чоков'' и подчерта, че това ще бъде дълъг процес.

В Галиче има едни хора, които не са хора. Това е най-простото обяснение, което може да бъде дадено в случая с тежкото убийство в Галиче, защото то дехуманизира престъпника и това е пример за заучена безпомощност, каза още Харалан Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай