Зам. шеф на ГДБОП разказа за удара срещу кокаина

Колумбийци щели да кацнат у нас, за да извличат наркотика

Зам. шеф на ГДБОП разказа за удара срещу кокаина | StandartNews.com

 

  • Колумбийци щяха да дойдат у нас, за да извличат кокаина
  • Докладвахме първо на главния секретар на МВР и обвинител N1 Иван Гешев, който контролираше лично делото
  • Ноу-хауто на колумбийските химици е било импрегнирането в кашони
  • Лекарят на Марадона и бившият футболист от „Реал Мадрид“ са имали организационна роля в канала

Заш.шефът на ГДБОП направи много интересни разкрития за приключилата уникална операция с чужди партньори по разбиване на канал за кокаин от Колумбия през България за Европа. Тогава беше хванат 1 тон наркотик.

„Цялостната организация на престъпната група има две направления, в които кокаинът идва от Колумбия към Западна Европа. Едното е, че стоката минава през Гърция, а след това идва у нас с контейнери, в които има кашони, импрегнирани с кокаин. Материалът тръгва от пристанище Картагена, акостира в Гърция, а след това като законно карго влиза у нас под формата на цитрусови плодове. Никой не може да разбере, че във въпросните кашони е импрегниран кокаин. Ние сме държава, в която организацията е имала намерение да извади този кокаин, а след това оттук да го разпредели към Западна Европа. Това количество е много голямо само за нашата страна. Ние нямаме обема и капацитета да го реализираме на пазара. Вече в България под формата на прах е трябвало да тръгне към различни държави. Имаме информация, че това са Испания и Холандия“, разкрива старши комисар Любомир Янев в интервю за „Телеграф“.

„Второто направление е Холандия, и то по същата схема - карго под формата на плодове в кашони. Групата е имала намерение да бъде извлечен кокаинът и да бъде пуснат за продажба. Каналът не е напълно нов, може би действа от около две години. Методът, който използват, е супер иновативен. У нас такова нещо не се е случвало. Интересното е, че организираните престъпни структури се възползват от знанията на химици, чиято идея е да ни затруднят възможно най-много и да могат безпрепятствено да осъществяват наркотрафика“, добавя Янев.

Той казва, че вече има лице, което е привлечено като организатор на канала и ОПГ-то. Казва се Милтън Санта Мария Валеско и е колумбиец, но не ясно от кой картел е. „Структурите са в Мексико и Колумбия, те са производители на кокаина. Въпросният Валеско е известен на местна почва, но не и у нас. Не ни е попадал в полезрението на територията на България“, казва зам.шефът на ГДБОП. Той припомня, че в Испания са арестували доктора на Марадона - д-р Маурисио Вергара, и футболиста Едуин Конго.

„ Въпросният Конго е бивш футболист на „Реал Мадрид“. Тяхната роля е била чисто организационна, но не искам да навлизам в детайли. Групата е структурирана така, че е имало хора на територията на нашата страна например, които отговарят за посрещане на каргото, да извадят плодовете от кашоните, да ги отделят. Впоследствие да го предадат на лица, които могат да го извлекат като субстанция. Такива хора е имало и в Холандия, и в Испания. Имало е и такива, които са организирали схемата, за да се случва, включително и химици с техните способи да извлекат кокаина. Това не може да го направи всеки“, обяснава старши комисарят.

Той твърди още, че ролята на арестуваните у нас трима души, сред които и бившия шеф на Столична митница Красимир Керемидчийски, е била логистична. Трябвало е да посрещнат пратката, да отделят кашоните, да ги държат в помещение за съхранение и да очакват да пристигнат чужди лица, за да извлекат кокаина. Българинът, който е обявен за издирване, пък е имал задачата да подсигури лабораторията и да посрещне химиците, които са колумбийци. Преди да кацнат в София обаче те са били арестувани.

„В един момент имаше вариант да се случат така нещата, че да нямаме цялостен поглед върху всичките кашони. Можеше да изпуснем нещо, затова се взе решение да пристъпим към арести. Знаете тези 6600 кашона бяха хванати на две места - на борсата в кв. „Слатина“ и в склад в Ихтиман“, казва още Янев.  Той твърди, че ГДБОП се включва в разследването през миналата година. Когато получава оперативната информация, веднага я докладва на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и на главния прокурор Иван Гешев, който лично е водил контрола над делото.

„Това касае нашия имидж като държава. Работихме усилено, наистина“, твърди Янев.

Той разказва как всички участници са комуникирали в операцията или през интернет, или през криптирани приложения, като българите са комуникирали с посредници испанци, а не директно с колумбийците.

Кокаинът е изнасян като първа пратка с кафе, която е била пропусната контролирано в Испания. Това е било в самото начало на разработката. Ноу-хауто е било именно импрегнирането в кашони- как се смилат кашоните, после чрез химически вещества се отделя кокаинът.

В операцията са участвали доста чужди служби. Имало е представители на щатската ДЕА и от Испанската криминална полиция. Помагали са на нашите полицаи и прокурори с информация, с организация.

„Това е една от най-мащабните операции в последните години по линия на кокаина у нас, специално. Това, което ми направи впечатление, е, че наркотикът е толкова добре скрит, че рентген не го лови, кучета също. Почти няма начин да се хване. Това е нещо, което сме виждали само по филмите“, казва Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай