Внимание - търгуват с опасна хранителна добавка

Тя се използва предимно от спортисти и атлети за отслабване

Внимание - търгуват с опасна хранителна добавка | StandartNews.com

Нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща йохимбин - съставка, забранена от две години в България, въртят мними търговци в мрежата.  Тя се използва предимно от спортисти и атлети за отслабване, но е популярна и сред потребителите, сигнализират будни граждани. 

Онлайн могат да се открият няколко сайта, които предлагат добавката, при опит да се поръча обаче се оказва, че тя всъщност не е налична. Активната съставка в нея се извлича от кората на растението йохимбе, където е разпределена неравномерно. Това не позволява контролирана дозировка в крайния продукт.

Страничните ефекти, които причинява съставката също са спорни. Докато някои експерти при правилен прием и здрав организъм -  тя не е по-различна от други хранителни добавки, от Българската агенция по безопасност на храните смятат, че в големи количества тя причинява проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични кризи, тревожност и напрегнатост на организма, предава БНТ. 

Йохимбинът е забранен официално на ниво Европейски съюз (ЕС) през 2019 г. Регламентът влиза в сила на 13 май 2019г. и оттогава на територията на ЕС е забранено влагането му в храни и хранителни добавки. 

Според уелнес експертът Тихомир Велев подобно решение е твърде крайно. "Йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка.  Дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е опасна за живота ни. Важно е да се отбележи и че тези странични ефекти не се наблюдават при всички хора.", подчерта той.

Добавката се оказва налична само в един сайт, от който вече е изтеглена и унищожена от санитарната агенция. На всички сайтове, на които има обява за предлагане на йохимбин са връчени предписания, за да се коригира съдържанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай