Шофьор и гард сред петимата, взели 2,5 млн. в торбички от КТБ

Съдът остави в ареста приближените на Цветан Василев, разследвани за пране на пари

Шофьор и гард сред петимата, взели 2,5 млн. в торбички от КТБ | StandartNews.com

Като щедър Дядо Коледа се е изживявал собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев. Той раздал 2,5 млн. лв.  в книжни торбички на петима свои приближени, които обаче после най-вероятно са му ги върнали. Това стана ясно в спецсъда, където се гледа мярката за неотклонение на  петима от близкото обкръжение на банкера беглец. Сред тях най-едрата риба е финансовият директор на оръжейната компания "Дунарит" Никола Киров, считан за дясна ръка на Василев в оръжейния бизнес. Останалите четирима са Иван Стойков, изпълнителен директор на "Фина-С", шофьорът в "Дунарит" Венцислав Тодоров, безработният Красимир Зарев и Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити". Петимата са привлечени като свидетели по делото за фалита на трезора, но след това срещу тях бяха повдигнати обвинения за пране на пари.  Днес техните адвокати заявиха,  че прокурорският акт не съдържа мотиви и обвиняемите не знаят нито в какво са обвинени, нито как да се защитават. 

Според прокурорите обаче петимата са участвали в схема за пране на пари и доказателство за това са разписаните от тях ордери за дадените на ръка пари. Въпросните 2,5 млн. били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата. 

"На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", каза прокурор Сийка Милева.

Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева.

Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове.

Прокурор Ангел Кънев посочи, че 4-ма от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам. Като доказателство той се позова на справки от "Гранична полиция". 

В крайна сметка съдът реши да остави в ареста петимата приближени на Цветан Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай